Още преди да се роди бебето, и бъдещият татко трябва да е убеден, че кърмата е най-добрата храна. Хубаво е да свикне и с мисълта, че мама ще се грижи за детето дотогава, докато то порасне (а вероятно и след това...).

Знаете ли предимствата му?
Кърменето е съвършена технология – не изисква специална подготовка, затопляне, шишета и съдове за миене. То се извършва по прецизна, с гарантирано качество, рецепта, създадена от майката природа. При това кърменето е толкова евтино! А и... този вид мляко никога не изкипява. Кърменето е полезно и за вашата половинка. То не само засилва връзката й с бебето, но се отразява благотворно и върху нейното здраве.


Кърменето е най-доброто за вашето бебе. Кърмата съдържа перфектна комбинация от хранителни вещества, соли, витамини, антитела и други защитни средства. Чрез нея на бебето се предава имунитетът на майката към болести.

Ако сте тъжен...
Когато бебето се появи на бял свят, много бащи преживяват силна душевна криза. Почти денонощните грижи на майката за детето ги карат да се чувстват пренебрегнати и изоставени. Изпълнената с нежност гледка на кърмещата майка и бебето и все по-задълбочаващата се емоционална връзка помежду им често пораждат истинска ревност у таткото. Бащата се страхува, че никога няма да успее да се сближи толкова много с детето си и съревнованието с майката е напълно обречено. Често таткото се чувства потиснат и от натрапчивото угризение, че не прави нищо за малкото човече и че е съвсем безполезен в новата ситуация. Не по-малко го тормози и мисълта, че след като майката може да кърми, тя владее знания и умения, които я правят по-добър родител.

Как да излезете от капана
Ако сте попаднали в капана на песимистичните мисли, най-добрият съвет е да отделяте повече време за бебето. Включвайте се по-активно и по-смело в грижите за него. Игрите, заниманията, къпането и разходките са много добър лек срещу комплекса на бащина непълноценност. Грижите за бебето ще заздравят емоционалните връзки не само между вас и него, но и между вас и партньорката ви.

Имайте едно наум
Добре е да не забравяте, че кърменето е труден и изтощителен процес и вашата помощ е от много голямо значение за майката. Отменяйте я в рутинните дейности у дома. Помагайте й в чистенето. В този период опитайте кулинарните си способности, но не като дегустатор, а като готвач. Ако не ви се удава, ползвайте услугите на ресторанти, които предлагат храна за вкъщи. Внимавайте тя да е здравословна и приготвена от пресни продукти.
Ако партньорката ви няма особено голямо желание за секс, бъдете търпелив и тактичен. В периода на кърмене се отделят по-малко хормони, които стимулират производството на вагинален секрет. Без този секрет сексът може да е неприятен, дори болезнен. Не се отчайвайте – периодът на кърмене не продължава дълго.