Да кърмят своето бебе, искат почти всички бъдещи майки. Повечето от тях обаче не знаят как точно да го правят. Ще ви помогнем да се справите.

Като в люлка
…е класическата поза за кърмене. При нея седите удобно в креслото и държите бебето така, че главата му лежи на ръката ви. То е обърнато на една страна, коремът му е допрян до вашия. Ухото, рамото и ханшът му образуват една линия. За да наместите главата му срещу гръдното зърно, подложете възглавничка. Подкрепяйте с ръка дупето или бедрото на бебето, при което подлакътницата ви лежи по протежение на гърба му.

В леглото
…кърменето нощно време е практично и удобно. Легнете на една страна с леко наведено напред рамо, подложете възглавница под главата си. Бебето също лежи на една страна, на височината на гръдното зърно, но най-добре да не е върху ръката ви, за да не изтръпне. Позата му ще е стабилна, ако подпрете гърба му с възглавница или навита на руло кърпа. Най-добре е и вие да подпрете гърба си по този начин.

Гръбна хватка
…е алтернатива на двете най-чести пози за кърмене. Особено когато имате чувството, че в странично положение гърдата ви е много тежка и не е изпразнена напълно. При сучене с брадичката си бебето масажира гърдата и на това място. По този начин млякото от фините каналчета също попада в корема му. Колкото по-изправена седите, толкова по-добре. Главата на бебето е върху дланта ви, гърбът му се подпира на подлакътницата. То лежи с ханш, опрян на вашия, краката му са насочени нагоре. Плюсът на тази поза е, че можете да гледате детето си в очите.

То дава стартовия сигнал
Бъдете сигурна, че детето ще ви даде знак, когато е гладно. То става неспокойно, с примляскване търси източника на храна, пъха пръст в устата си. Откликнете на екзистенциалните му желания.
Предложете му от скъпоценното майчино мляко. Ако потъне в плач, от вълнение то трудно ще обхване гръдното зърно и зоната около него.

Как да го сложите на гърдата

 • Каквато и поза за кърмене да изберете, бебето не бива да върти главата си, за да достигне гърдата. В противен случай то не може да суче правилно. Как смятате – нали и вие няма да можете да изпиете чаша вода с обърната назад глава? За това става въпрос.
 • Със свободната си ръка подкрепяйте гърдата, от която бебето ще суче. Поставете палеца си над гръдното зърно, а останалите пръсти – около три сантиметра под него.
 • Сигурна хватка, за да отвори детето ви широко уста – докосвайте леко устните му с гръдното зърно. Така ще предизвикате рефлекса му за търсене. Бебето отваря уста и изважда леко език. Това е идеалният момент да го придърпате към себе си толкова близо, че да може да обхване с уста гръдното зърно и голяма част около него. Сученето е успешно, когато устните му са гладки и обърнати навън около гръдната ареола.
 • Ако сученето на бебето ви причинява болка, разхлабете натиска, като поставите пръст в ъгъла на устата му. След това продължете кърменето. Може да повторите това още веднъж. Не е задължително поставянето на гърдата да е успешно от първия път. Кърменето е процес, при който двете главни действащи лица с всеки ден се справят все по-добре.

  Отделете един час
  Кърменето е вид работа, която също се овладява. За успеха особено допринася спокойната атмосфера. В началото на процеса много важно е средата да е приятна. При липса на опит помагат спокойствието и времето. След няколко седмици дори кърменето в кафене няма да е проблем.
  Добре е да имате вкъщи кът само за кърмене с достатъчно възглавници, прибори за чай, но без телефон.
  Един практичен съвет – преди да сложите бебето на гърдата, минете през тоалетната, защото понякога бебето има нужда от повече време, за да се засити.

  Не се отказвайте!
  Възпалението на гръдните зърна и застоят на млякото се срещат често, но това не означава, че водят непременно до край на кърменето. Не се отказвайте веднага, а потърсете помощ от квалифициран специалист или от акушерка.

  То е доволно
  Прастаро вълшебно средство срещу куркането в коремчето – след кърменето бебето да се оригне. Това става най-лесно, ако то е изправено на ръката ви и гледа през рамото ви. Не всеки път ще успее да се оригне, не е задължително да го прави. Понякога то е доволно и без така очаквания звук.

  Кърменето дарява любов
  Гладът е заситен. Кърменето осигурява на бебето хранителни вещества, но и любов. То усеща топлината на мама, вдъхва нейния мирис и се чувства напълно задоволено. Не е чудно, че това укрепва връзката между майката и детето.

  Хранете се добре
  Кърменето трябва да доставя удоволствие и на вас. Не е нужно да се въздържате от определени храни от страх това да не доведе до повече газове или подсичане на дупето на бебето. Яжте всичко, което ви е вкусно. Бъдете внимателна само по отношение на храните, които не ви се отразяват добре – възможно е и бебето да има същото предразположение като вас.

  Нахранено ли е?
  Има различни признаци, че бебето е поело достатъчно мляко.
  Намокрило е шест до осем пелени за 24 часа. Урината трябва да е светла и без мирис.
  През първите седмици то се изхожда по няколко пъти по голяма нужда.
  Кожата му е розова и гладка.
  По време на кърменето ясно чувате гълтането му.
  През първите три месеца наддава около 140 г на седмица.
  След кърмене гърдата ви е чувствително по-мека.

  Това не означава, че кърмата е малко:

 • Кърмите често и кратко или рядко и дълго.
 • Бебето често плаче или е недоволно.
 • Гърдите ви не са толкова големи, както след раждането.
 • Не можете да изстискате още кърма.
 • От гърдите ви не изтича мляко спонтанно или преди поставяне на бебето на гърдата (когато например то плаче).