Дали източниците са гърдата на мама, биберонът, палецът или меката играчка – смученето доставя огромно удоволствие на бебето. Това е първата му самостоятелна крачка към щастието.
Сит и доволен! Тримесечният Митко е изтощен от сучене и блажено задрямва на мамината гръд. Устата му пуска зърното и по личицето му пробягва ангелска усмивка. Един малък човек е щастлив.

“Омиротворители”
Сученето означава за бебето много повече от възможността да задоволи глада си. То успокоява, помага за заспиването и изобщо прави света по-красив. Тъй като гърдата на мама не е денонощно на разположение, малкото суче и смуче всичко, което попадне в устата му – крайчето на възглавницата, опашката на слончето, ръкава на пуловера. "Омиротворители" наричат в САЩ “гумените тапи” за смукане (бибероните), изобретени преди повече от 80 години. И те наистина са такива, защото внасят повече спокойствие във всекидневието с бебето.

Рефлексът на оцеляването
Още в майчината утроба бебето тренира, за да се справи след раждането с доста сложната координация между мускулите на устата и езика при сученето. Техниката му в тази дисциплина е перфектна още с появата на белия свят – устните се протягат към зърното на гърдата и създават понижено налягане, а езикът изцежда кърмата и я изтласква към хранопровода.

Сучането е най-приятното лекарство
Много бързо малкото човече установява, че е хубаво да суче от мама. То получава не само нещо, което има прекрасен сладък вкус, ами и лежи на ръцете на мама, тя го люлее и гали. Естествено биберонът и всякакви други залъгалки не могат да се сравнят напълно с оригинала, но щастието, което изпитва бебето при сучене, е дълбоко вкоренено в човешкия вид. Малките решават сами дали и колко да сучат. По време на този процес в организма им се произвеждат повече вещества, които регулират храносмилането и действат успокояващо и сънотворно.

Не запушвайте гнева с биберон!
Въпреки всичко непрекъснатото сучене не е препоръчително. Бебето има право да се сърди и да плаче, когато е в лошо настроение. Ако реагирате автоматично с посягане към биберона, отнемате на детето шанса да даде воля на чувствата си. Мрънкащото бебе не иска да му запушват устата. Така може да се успокои само мъничето, което преди това е изразходвало емоциите си. Колкото и да трае недоволството, все някога ще настъпи моментът, когато отчаяният дребосък ще засмуче биберона или кърпичката. Още няколко пъти ще изхълца нещастно, ще поеме дълбоко въздух и сучейки, ще се пренесе в царството на сънищата.

Кога да се хвърли биберонът?
Сукателният рефлекс е вроден. Той отслабва едва към 10–12-ия месец, когато кърмачето се превръща в малко дете. След първия рожден ден на детето постепенно го отучвайте от биберона, като му го давате само при заспиване. Основните обвинения срещу любимата бебешка залъгалка са, че тя по-често води до възпаления на средното ухо и до деформации на челюстите и зъбните редици. Окончателната раздяла с биберона и със смученето на палеца трябва да стане най-късно до 3-годишна възраст. За съжаление няма царски път за отхвърляне на утешителя, затова е добре да има ясни правила. Например разрешавайте биберона за 10 минути при голяма тревога, след което го отстранявайте.
Помнете, че спокойното и щастливо дете по-лесно може да се откаже от силиконовия приятел, отколкото стресирания малчуган, който страда от тръгването на детска ясла или от раждането на сестричето...