Гастро-езофагеалният рефлукс (ГЕР) е постоянно или временно неволево връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. Той е много чест при новородените и малките кърмачета.


Причината за гастро-езофагеалния рефлукс преди всичко е свързана с възрастовата незрелост. Бебетата започват да повръщат още в първата седмица след раждането (70%) или през първия месец (90%), рядко по-късно. Те повръщат обилно след всяко хранене и понякога това може да бъде на струя. Тези бебета винаги са гладни и се хранят лакомо, но непосредствено след това повръщат и ако не се вземат мерки, след време хипотрофират.  Така се стига до основния въпрос

какво да направите, за да не повръща бебето, 
което страда от  гастро-езофагеален рефлукс?

 Кърмете детето! Това е най-важният съвет. Въпреки че честотата на рефлукса е еднаква при кърмените и при хранените със заместител на майчиното мляко, кърмените бебета много по-рядко повръщат. Това е така, защото кърмата по-бързо се усвоява от стомаха и затова има по-малък шанс да се върне обратно в хранопровода. А ако това стане, тя много по-малко дразни лигавицата на хранопровода от заместителите на кърма.
Недопустимо е майката да престане да кърми, защото бебето повръща. А това е често допускана грешка и особено неправилен съвет, даван от някои лични лекари. Наличието на гастро-езофагеален рефлукс не е причина и за по-ранното захранване на детето.

 Забравете цигарите! Цигареният дим е един от значимите фактори за влошаване на гастро-езофегеалния рефлукс при бебето. Никотинът преминава в кърмата и дразни стомахчето му. Даже майката да не пуши, ако е пасивен пушач (т.е. живее или пребивава в среда с никотинов дим),  резултатът е същият.
 Ако бебето се храни със заместител на майчиното мляко, ползвайте специалните антирефлуксни заместители, които имат специална формула за тези случаи.
 Важно е и храната на бебето да е по-гъста. Това става, като към млякото, с което се храни, се прибавят инстантна каша (оризова, бананова, препечено брашно или нишесте 1%) или 1–2 чаени лъжички пасирани моркови. Кашите, киселите и пюретата се приготвят по-гъсти (10%). 
 Препоръчват се готовите зеленчуково-месни или плодово-месни пюрета. Вместо плодови сокове давайте на детето детски нектари или сурови, сладки, добре узрели пасирани плодове. Пасирайте попарата със сирене.
Противоречиви са мненията
дали да се увеличава броят на храненията. 
Когато бебето е на кърма, то само регулира храненето си. Някои понасят добре малките и чести порции, а други – по-редките хранения. Така че остава на родителите да преценят кое е най-добро за тяхното бебе.
На бебетата с рефлукс често им помага
хранене в по-изправено положение
Тук отново майката може да експериментира кое е най-доброто за нейното кърмаче. Сигурно сте виждали по телевизията как се хранят африкански бебета в полуседнало положение, с лице към гърдата на майка си. А тя най-често върви или разговаря с други от племето. Или пък бебето цял ден спи в слинг на гърба на майка си. Установено е, че тези бебета по-рядко страдат от гастро-езофагеален рефлукс.
Чрез непрекъснато ортостатично положение (наклон 30 до 60 градуса) в продължение на 3 до 6 месеца могат да се намалят повръщанията и да се преодолее рефлуксът. Този наклон може да се осигури, като от страната на главата дюшечето се повдигне с одеяло. Ако таткото е по-сръчен, може да промени наклона на дюшечето и със специална опора. 

Д-р Полина Митева
педиатър
гл. асистент към СБАЛДБ – София