Кои са най-честите проблеми при кърмене?

Едно от на-честите оплаквания на майките кърмачки е напрежението в гърдите. То се появява, когато в гърдите остава кърма. Ако това се случва редовно, рискувате да развиете мастит – възпаление на млечните жлези. Затова изключително важно е да изцеждате добре гърдите след всяко кърмене. Най-удобно и лесно е за целта да използвате помпа.


Друг проблем при кърмачките са рагадите. Това са ранички, които се образуват по зърното при кърмене или при използване на помпа за изцеждане. Най-честите оплаквания са болки в зърната, сърбеж и щипане. Появят ли се такива симптоми, трябва да вземете мерки, за да не се стигне до инфекция.

Хлътналите или плоските зърна затрудняват храненето на бебето. Ако имате подобен проблем, не се отказвайте от кърменето. Използвайте силиконови зърна, без да се притеснявате, че така ще отбиете бебето.
Ако в устата и по устните на детето забележите бели налепи и точици, вероятно става въпрос за млечна кандида. Гъбичките са болезнени за детето и то престава да суче. Необходимо е да се обърнете към педиатър, за да определи подходящото лечение.