В началото е гърдата
Важно е възможно най-скоро след раждането да поставите детето на гърдата си. Така ще стимулирате отделянето на кърма и сукателния рефлекс на бебето, който е особено изразен в тези първи часове. Новороденото се привързва към аромата и допира на кожата ви. Имайте предвид обаче, че обикновено кърмата идва около три дни след раждането. Това не означава, че дотогава детето ви ще е гладно. В началото вие го храните с коластра – първото и най-богато на антитела и хранителни вещества мляко. Постепенно тялото ви ще влезе в ритъма на бебето – ще усещате кога е настъпило времето за кърмене и дори може с наближаването му от гърдите ви да потича кърма.

Заемете стартова позиция
Когато кърмите, най-важно е да се чувствате удобно, за да не се изморявате и изнервяте от процеса. В седнало положение вероятно ще ви е по-комфортно. Ако облегалката на стола ви е неудобна или гърбът ви се напряга, поставете зад себе си възглавница. Вдигнете краката си на подходяща поставка, а в скута си сложете възглавницата, върху която ще е бебето. След като се погрижите за удобството си, уверете се, че детето също е в правилната поза, за да улесните кърменето. Обърнете тялото му към себе си, като оставите главичката да легне в сгъвката на лакътя ви. Проверете дали ухото, рамото и дупето на детето са в права линия. Нека коремчето на бебето се опре в корема ви, а ръчичката му да ви обхване, сякаш ви прегръща.

Грижа за майчиното мляко
Грижите за отделянето на кърмата далеч не се изчерпват с първото поставяне на гърда и с правилната поза. За да имате успех в кърменето, трябва да се подготвите за малки промени в начина си на живот.
Забрани. Обявете война на алкохола и цигарите. Избягвайте употребата на лекарства, а когато се наложи да ги вземате, консултирайте се със специалист. Не забравяйте да му кажете, че кърмите.


Храни. Консумирайте повече млечни продукти. Хранете се разнообразно, но умерено. Не изключвайте пикантните храни от менюто си, ако бебето харесва вкуса им.
Напитки. Пийте поне литър и половина течности дневно. Ограничете чая, кафето, кока-колата... 
Козметика. Не използвайте парфюмирани сапуни, кремове и лосиони, чийто аромат може да отблъсне бебето.

Стъпка по стъпка
След като заемете стартова позиция за кърмене, обхванете цялата гърда със свободната си ръка. Палецът ви трябва да е отгоре, а дланта – отдолу. Не се опитвайте да напъхате гърдата в устата на бебето, то само трябва да я пожелае и да се приближи към вас. Стимулирайте го, като леко потърквате зърното в устните му. Когато то отвори широко уста (сякаш се прозява), кърменето може да започне. Устните му трябва да обхващат цялата ареола (пигментираната част около зърното).
Не съдете за продължителността на кърменето по други майки и техните деца. Всяко бебе суче различно – някои са лакомници, а други са чревоугодници. В повечето случаи “ефективното” кърмене трае около 10 минути, след това детето просто се наслаждава на контакта с вас.

Грижа след кърменето
Не се тревожете, ако след като бебето се нахрани, все още изпитвате напрежение в гърдите. То се дължи на останалото в тях мляко. Когато след кърмене редовно се изцеждате, вие стимулирате отделянето на майчино мляко и се предпазвате от различни заболявания. Има два начина да направите това – ръчно или с помпичка. Независимо от избора ви, запомнете, че хигиената е най-важна. Винаги измивайте ръцете и гърдите си с топла вода, а контейнерите за кърма и помпата стерилизирайте.
Ако изцеждате останалото мляко ръчно, започвайте с лек и краткотраен масаж. Поставете дланта си около гърдата, а със свободната ръка разтривайте, като нежно придвижвате пръстите към зърното. Не пропускайте и долната част на гърдата, като движите отново по посока на зърното.
Притиснете внимателно периферията на ареолата. Когато от зърното потече кърма, задръжте натиска за кратко, отпуснете и отново притиснете. Изцеждайте едната гърда 3 до 5 минути, след което преминете на другата. Редувайте ги, докато вече не изцежда кърма.

Д-р Богдана Василева
педиатър