Едно от първите решения, които трябва да вземе бъдещата майка, е дали ще кърми бебето, или ще го храни със заместител на майчиното мляко. Ако Вие сте избрали да изживеете блаженството да кърмите, ще се опитам да Ви бъда полезна с моите съвети.


Майчиното мляко е идеалният източник на всичко, от което има нужда малкото човече. Кърмата съдържа вещества, които играят важна роля в защитата на бебчо срещу инфекции, докато узрее имунната му система. Майчиното мляко го предпазва от алергии – нещо изключително важно, ако сте фамилно обременена с алергия.

Кърменето може да се превърне от щастлив ритуал в кошмар, ако се появят рагади. Гръдните зърна са изключително чувствителни след раждането. Тази чувствителност се увеличава, като пикът й настъпва на третия ден след идването на бебето на бял свят. Затова е толкова важно преди раждането да подготвите гърдите за кърмене. Дискомфортът може да се предотврати, ако през последните 2–3 месеца на бременността сутрин и вечер полагате усилия зърната да загрубеят и да се намали тяхната свръхчувствителност.
Кожата на гръдните зърна и на ареолите е по-фина и поради това те по-лесно се възпаляват. Всеки път, когато бебето се поставя на гърдата, гръдното зърно се овлажнява от бебешкото слюнотделяне и кожата се подува. След подсушаване тя отново възвръща своя обем. Тези повтарящи се мокро-сухи епизоди водят до премахване на естественото овлажняване и така гръдното зърно е предразположено към изсушаване и напукване.

Подготовка на гърдите през бременността
Най-важното правило е да поддържате стриктна хигиена и след баня винаги добре да подсушавате гърдите.
Сутрин и вечер с измити ръце и с нежни движения нанасяйте специален крем. Консултирайте се с Вашата акушерка или с Вашия лекар кой от продуктите, които се предлагат по магазините, е най-подходящ за Вас.
Поради хормоналния бум през бременността зърната са изключително чувствителни. Затова избягвайте грубото им обтриване, тъй като то може да предизвика маточни контракции.

Грижа за гърдите след раждане
Преди всяко кърмене добре измивайте ръцете си. Не използвайте много ароматизирани сапуни – бебето не харесва силните миризми.
С подходяща вода (минерална или преварена) нежно отмивайте крема от зърната и ареолите.
Изстисквайте нежно зърното в основата до появата на първата капка коластра или кърма (частично почистване на млечните канали).

Грижи след всяко кърмене
Не оставяйте гърдите непочистени след кърменето, тъй като от изсъхналата кърма се образуват корички. След отстраняването им може да се получи раничка.
Почиствайте гърдите, както преди всяко кърмене. Подсушавайте ги, нанасяйте крема за гърди с нежни движения, поставете подложката (подплънката) за гърди, а след това и сутиена.
Един не по-малко важен съвет за Вашия комфорт и за отстраняването на напрежението в гърдите: изцеждайте кърмата с подходяща помпа (най-добре с електрическа) до омекването на гърдите.
Изцедената кърма може да съхранявате в хладилник или във фризер и да я използвате по-късно. При всяко кърмене поставяйте детето и на двете гърди. Така то ще получава най-гъстата, най-висококачествена кърма, което ще облекчава и Вашите гърди.