Няма съмнение, че в детското меню пресните зеленчуци трябва да имат основна роля. Известно е, че те съдържат витамини, целулоза и минерали. През последните години обаче се заговори, че те могат и да са опасни поради съдържащите се в тях примеси на тежки метали и пестициди, както и заради повишеното съдържание на нитрати. Най-добрият подход е да предлагате на детето екологично чисти плодове и зеленчуци. Само че в съществуващия пазарен хаос ще ви е много трудно да ги откриете. Засега едва ли етикетите могат да са добър ориентир, липсват и сертификати. Тогава?

Действително специално отглежданите екозеленчуци имат по-ниско съдържание на нитрати и пестициди, но не само този показател определя качеството им. Освен начина на отглеждане от значение са и други обстоятелства. Ако се съобразявате с тях, можете да сведете до минимум опасността от вредните съставки.

Пресен ли е зеленчукът. Увехналите зеленчуци, все едно дали са екологично чисти, или не, са по-малко хранителни и често съдържат повече нитрити (производни на нитратите, които се образуват в организма). Това се отнася предимно за салатата, спанака, червеното цвекло, ряпата и репичките. Децата не бива всеки ден да консумират тези зеленчуци. Добре е да ги редувате с чушки, краставици, зелен лук, картофи, зеле.

Кой е сезонът. По правило летните зеленчуци, отглеждани на открито, съдържат по-малко нитрати от парниковите, тъй като слънчевите лъчи разграждат тези съставки. Затова е по-добре през зимните месеци за менюто на детето да използвате дълбоко замразени зеленчуци, преработени през летния сезон и поради това с по-малко съдържащи се в тях нитрати.

Как са приготвени. Остатъците от торовете се натрупват предимно в кочана и в стъблото, поради което те не бива да се консумират. Останалите части измивайте обилно на течаща вода, за да се отстранят вредните вещества от повърхността на зеленчука.

Много важно е детето да яде храната веднага след приготвянето й! При претопляне съдържанието на нитрити се увеличава. Това е характерно особено за спанака.