Кърменето е съкровен акт – това е любов, нещо обикновено. Но понякога кърменето е стрес, болки и тревоги. Тогава младите майки се нуждаят от помощ и полезни съвети.

Болки в гърба. Много майки имат силни болки в гърба. И това не е чудно, като е известно, че детето често се носи на ръце и кърменето е в неудобна поза. Тогава може да се пробва защитна позиция за гърба, при която майката сяда в кресло със спускаща се облегалка и обляга горната част на тялото назад. Тя седи по-скоро подпряна на седалището, отколкото на тазобедрените стави. Ръцете са подпрени на възглавници, за да не им тежи бебето.

Бебето повръща след кърменето

Затварянето на хранопровода се ръководи от мускул, който при бебетата е много подвижен. Поради това кърмата лесно се връща назад от стомаха към хранопровода. Ако детето се държи на рамото на мама след кърменето и тя го потупва по гърба, може да се върне повече кърма, отколкото е необходимо. Децата, които сучат спокойно, гълтат обикновено малко или никакъв въздух и тогава не е необходимо той да се изтласква. След кърменето майките могат да сложат бебето на канапето в странично положение с подложено лигавниче под брадичката. Така ще бъде изплюто само ненужното количество кърма. Има обаче случаи, при които връщането на кърма (рефлукс) се превръща в трайно нарушение. Тогава трябва да се потърси помощта на лекар.

Бебето често страда от болки в коремчето

Когато бебето плаче, то свива краката си към корема, гърчи се, лицето му почервенява. Това прилича на болки в корема, но често не става въпрос за това. В много редки случаи кърмачетата не понасят белтъка на кравето мляко. Тази непоносимост се изразява в различни симптоми, като силни болки, диария, обрив. Много по-често плачът се дължи на други причини, може би малкото е преуморено и раздразнено. Специалистите съветват майките да не се въздържат от храните, към които имат апетит – от това бебето няма да получи колики.

Зърната на гърдите са разранени

За съжаление, това се случва често и без лечение не може да се преодолее. Причината е, че бебето не захапва правилно гърдата – не налапва гръдното зърно достатъчно дълбоко. При това чувствителната кожа се търка от небцето на бебето или се притиска силно. В случая е полезна позата в кресло със спускаща се облегалка, при което майката се обляга силно назад. Коремът на бебето лежи върху нейния корем, което стимулира рефлексите на новороденото. То отваря широко уста и суче силно от зърната и зоната около тях. При това земното притегляне се грижи устата на бебето да не изпуска гръдното зърно. Препоръчват се и специални подложки за кърмене, които осигуряват достъп на въздуха до зърната.

Кърменето стресира майката и нарушава свободата й

Не е ясно дали това се дължи на кърменето, или на новия живот с бебето. Някои майки се чувстват много затруднени от кърменето. Специалистите съветват да се прецени дали храненето с шише с биберон се приема по-добре от майките – тогава не трябва да се създават ненужни проблеми. Възможно е обаче майката просто да има нужда от повече подкрепа от партньора, като тя трябва да го възнагради с повече доверие.

Бебето суче много неспокойно

Понякога малкото често прекъсва сученето, оглежда се и изплюва зърното. Възможно е то просто да е особено любопитно и да се разсейва от околната обстановка. Тогава е нужно спокойно място, най-добре затъмнено, без дразнители. Ако то изглежда трайно недоволно, трябва да се потърси съвет от специалисти по кърменето, за да се изключи по-сериозна причина – храносмилателно разстройство или евентуална инфекция.

Храненето трае много повече от половин час

Това е напълно нормално. Средно кърменето трае около 40 минути – по 20 минути за всяка гърда. Това обаче зависи от бебето – някои сучат бързо, други бавно, някои лесно се разсейват, други се съсредоточават върху сученето.

Въпреки че е гладно, бебето първо плаче и обръща главата си настрана

При новородените това може да се дължи на рефлекторните точки, които са активни още няколко седмици след раждането. Затова при кърмене бебето да не се държи за главата, а в позиция по корем да се подпира само за гърба и дупето. При по-големи бебета това може да се дължи на разсейване от околни дразнители. Правилната околна среда осигурява отпускане. Ако бебето предпочита да се обръща само на една страна, да се потърси съвет от лекар за изключване на евентуален блокаж и болки.

Кърмата е повече от нуждите на бебето

Много майки произвеждат повече кърма, отколкото бебето изсуква, затова трябва често да изпомпват гърдите. Важи правилото, че потребностите определят предлагането. В тези случаи е възможно при кърменето на бебето да се предлага само едната гърда, а другата леко да се поглажда или да се изпомпва малко количество кърма за намаляване на налягането. Ако обаче майката изпомпва голямо количество, това ще засили още повече продукцията на кърма.

Бебето е гладно и след накърмване

Ако бебето наддава добре, няма нужда от безпокойство. Ако то обаче наддава малко или никак, трябва да се потърси съвет от консултант или лекар. Трябва да се провери дали позицията при кърменето е правилна или дали майката не страда от заболяване на щитовидната жлеза.

Гърдите са топли и чувствителни

Може да се дължи на задръжка на кърма. Тогава помага да се затоплят леко гърдите преди кърмене. След кърменето зърната да се охладят и да се потърси медицинска помощ.

Сигнали, че бебето е гладно

Малкото е неспокойно, рита с крачета, ближе устните си, държи юмрук пред лицето си и го смуче. Едва след това заплаква. Ако детето е сънено, то пази енергията си и не проявява тези сигнали на глад. В началото бебето се кърми десет до дванайсет пъти на ден. Майките трябва да кърмят детето колкото пъти то пожелае – паузите между кърменията днес не се смятат задължителни.