Учени са установили, че кърмата увеличава хранителната си стойност с продължителността на кърменето. Педиатрите смятат, че майките трябва да кърмят една година или по-дълго, за да осигурят на бебето си всички предимства на майчиното мляко. Ползите – повишен имунитет, защита срещу алергии, по-бавен, но по-здравословен растеж на бебето – са известни отдавна. Едва ли обаче някой е предполагал, че колкото по-дълго се кърми бебето, толкова повече се подобрява хранителното съдържание на майчиното мляко?


Наскоро израелски учени са провели едно от първите изследвания за измерване на хранителната стойност на кърмата. Те са сравнили кърмата на жени, които са кърмили по-дълго от една година, с кърмата на майки, кърмили от два до шест месеца, и са установили, че мастите и калориите в майчиното мляко се увеличават с продължителността на кърменето. Съдържанието на мазнини в млякото на майките, кърмили над една година, е 11%, а на кърмилите по-кратко – 7%.

Специалистите още не са се произнесли какво е влиянието на по-високото съдържание на масти и калории върху здравето на децата. Един от изследователите – д-р Дрор Мандел от Медицинския център в Тел Авив, обаче смята, че вероятно хранителната стойност на кърмата ще се намали, ако кърменето продължи и след първата година.
Резултатите от изследването са твърде многозначителни вероятно и поради това, че по-големите бебета се кърмят по-рядко и затова кърмата е по-концентрирана.