Кърменето е един от най-съкровените и интимни физиологични процеси, свързани с майчинството. Емоционалното преживяване, което изпитват майката и детето по време на кърмене е несравнимо и изключително специално. По повод Световната седмица на кърменето, си поговорихме по темата с акушерката Илияна Чикичева, която сподели с нас, както професионалния, така и личния си опит.

Подготовка за кърменето през бременността – възможно ли е?

Напоследък има различни тенденции в подготовката за предстоящото кърмене. Някои жени наблягат на храненето, други избират чайове, които подпомагат лактацията. Истината е, че най-важното за жената е да бъде спокойна и уверена. Колкото повече бъдещата майка се тревожи за това дали ще може да кърми, толкова повече подлага организма си на стрес. Абсолютен факт е, че повечето физически проблеми първоначално се отключват на психическа основа. Важен е хормоналният баланс на бъдещата майка. В планов порядък всяка жена би могла да изследва веднъж годишно щитовидната си жлеза.

Хранителен режим по време на кърмене

Майката трябва да се храни пълноценно. Повечето кърмачки имат засилен апетит и жажда. Това е съвсем нормално, предвид факта, че детето поема доста голямо количество кърма за денонощие. Всеки човек има навици и предпочитания, трудно би било да се влезе в режим с храната. Все пак ще посоча някои продукти, които е желателно да се избягват. Това са меките сирена, заради риска от попадане на патогенни микроорганизми в храносмилателната система. Същото важи и за суровите меса и недобре обработените такива, мляко, което не е пастьоризирано и сурови яйца. Не на последно място, разбира се, твърдият алкохол и цигарите. Тук не смятам и за нуждно да обяснявам за рисковете и вредите от тези навици. Жената да пие много течности, най-добре вода, минимум 2,5 литра за денонощие.

Кога е необходимо изцеждане?

Винаги след кърмене, ако гърдата стои напрегната, се прилага изцеждане. Гърдите трябва да са спокойни, да няма напрежение. Оставянето на пълна гърда и неизцеждането ѝ може да доведе до мастит, което е едно изключително неприятно състояние. Затова майката трябва винаги да предлага двете гърди и да доизцежда. В началото детето се храни от една гърда и заспива, тогава доизцеждаме същата гърда, след нея и другата.

При следващото кърмене детето се поставя на другата гърда и процесът се повтаря. Като поотрасне, кърмата се регулира и понякога не е нужно доизцеждане. А също така порасналото бебе може да суче в едно хранене от двете гърди. В началото на лактацията майките често имат хиперстимулация, която в кратки срокове се нормалиизра. Просто на организма му е нужно време.

Лично мое мнение е, че техниката за цедене на ръка е по-уместна. Във всеки родилен дом бихте могли да получите насоки от дежурната акушерка. Аз съм се изцеждала само на ръка и мога категорично да заявя, че с търпение техниката се усвоява и става изключително лесно. Жените, които искат да използват помпи, могат сами да изберат ръчна или електрическа. И двете биха свършили работа. Тук е от значение и финансовата възможност на всеки (електрическите са чувствително по-скъпи, но и по-удобни).

Хигиена на кърменето. За какво да внимаваме?

Наблюдават се зърната за рагади (ранички, които се получават по време на кърменето). При поява трябва да се предприеме лечение, консултирането с гинеколог или акушерка е задължително, самолечение не бива да се предприема. Напълно достатъчно като хигиенно мероприятие е измиването на гърдата с хладка към топла вода и подсушаването ú с памучна и чиста кърпа преди хранене. Кърпата е лична и се ползва единствено от майката. Избягвайте мазането на гърдите с козметика и използването на ароматни сапуни. Важно е бебето да усеща аромата на майчината кожа. Децата са много сензитивни.

Кърмене на поискване – плюсове и минуси

Кърменето на поискване е най-удобният за детето режим. То получава храна, когато и колкото поиска. Този режим е и добър стимулатор за лактацията. Никога не съм съветвала жените да мерят детето преди и след хранене, за да разберат точното количество храна, което е приело. Напротив – това изморява родилката и може да създаде излишни тревоги. Няма как да се контролира количеството кърма поето от едно сукане. И затова режимът се казва НА ПОИСКВАНЕ. Колкото и когато поиска детето. Това, че детето иска гърдата през 1 час или през 2 часа, а не през 3, изобщо не е притеснително. А съвсем нормално. Кърмата се усвоява много бързо от детския организъм (нещо, което е невъзможно при адаптираното мляко) и детето огладнява в кратък интервал от време. Поставяйте детето често на гърда и запомнете, че то ще поеме точно толкова, колкото му е нужно! Да, личното ви време ще е изцяло отдадено на новороденото, но нима това не са най-прекрасните моменти?

Най-добрата стимулация, най-важното за едно успешно кърмене, е честото поставяне на гърда. Давайте на детето си да поема кърмата директно от гърдата. Не бързайте да предлагате шишето. Кърменето е и психо-емоционален процес между майката и бебето. Нито една храна, нито една напитка, нито една билка не би могла да стимулира кърмата повече от едно търсещо гърдата новородено.

Емоции и кърмене. Как се отразяват различните емоционални състояния на майката върху кърмата?

Майката трябва да е спокойна, както по време на бременността, така и по време на кърмаческия период. Както споменах, децата са изключително сензитивни и усещат нашата емоция. Стресът, напрежението, прекалената умора биха могли да намалят кърмата. Длъжни сме заради себе си и нашите деца да постигаме спокойствие. Те нямат нужда от негативни емоции.

Отбиване на бебето – кога?

Когато майката прецени. Ако една жена смята, че трябва да кърми до 6-ия месец и след това – не, значи приключва кърменето тогава. Този процес е двустранен и ако родилката усеща тежест и го прави с нежелание, значи моментът за отбиване е дошъл. Същото важи и за жените, които имат желание и възможност да кърмят по-дълъг период от време. Аз съм кърмила до 2-годишна възраст дъщеря си, но смятам че до навършване на 1 годинка детето е получило най-важното от майката. Всеки може да прецени за себе си. Важно е да се отбележи, че след 6-тия месец детето трябва да се захрани, тъй като кърмата вече не покрива напълно неговите нужди. Кърменето може да продължи и до 6-тия и до 12-тия и до 24-тия месец. Всичко това зависи от мотивацията, разбиранията и желанието на родителя. Прави се личен избор и това решение се взима само и единствено от майката!

Тъй като скоро и аз минах през периода на отбиване, бих описала личния си опит. Кърмих детето си до 2,2-годишна възраст, то беше като пристрастено. При всяко мое прибиране у дома, първото нещо, което правеше дъщеря ми е да поиска гърдата. Аз самата бях попаднала в една силна емоционална връзка с кърменето и не знаех дали лесно ще приключа с този процес. Колкото и неразбрана да бях от близки и приятели, се чувствах тъжна, че трябва да преустановя този ритуал. Усещах кърменето като метод за успокояане, приспиване, даване на имунитет и много, много други неща... За мое голямо учудване в момента, в който реших да отбивам детето, тя просто не поиска повече кърма. Сякаш за нея две години си бяха напълно достатъчни. Казвам всичко това, за да подкрепя бъдещите майки и тези, които в момента кърмят и им предстои отбиване. Ние даваме на рожбите си всичко нужно. Кърменето е просто една малка част от това, което тепърва ще правим за тях в живота. Понякога отбиването протича по-тежко за майката, отколкото за детето. Има една изключително здрава психо-емоционална връзка. Невинаги е лесно да се преустанови. Важно е да запомните, че когато решите да приключите – приключвате и не правите компромиси и изключения. На детето му трябва много малко, за да бъде отбито. Тук са важни постоянството и търпението.

*Илияна Чикичева е от гр. София. През 2012 г. завършва акушерство към Медицински Университет София. В момента завършва магистърска степен по Здравен Мениджмънт. Работила е в болница Шейново. От 2013 г. е акушерка в УМБАЛСМП Пирогов. Майка е на дете на 2,4 години.

Разговора проведе Кристина Крумова