Емилия Христова, завеждащ Клиниката по неонатология към Университетската педиатрична болница в София и Лекар на годината за 2005-а, отговаря на най-горещите въпроси за отглеждането на бебето

Кои са основните правила, които майката трябва да спазва след раждането?
Всяка майка трябва да получи информация от неонатолог дали детето й е доносено, или е в риск. В зависимост от това тя ще се грижи за него според препоръките на лекаря.


Особено внимание трябва да се обърне на хигиената. Всичко, което влиза в допир с бебето (от дрехите до тоалетните принадлежности), да се поддържа изключително чисто.
Грижата за кожата на детето е много важна. Родителите трябва често да сменят пелените за еднократна употреба и при най-малкото раздразване или зачервяване на кожата (което често става в кожните гънки) да потърсят консултация с педиатър. Така ще се предотвратят сериозни последствия.

Препоръчвам всяка майка да кърми детето си. Ако има проблем с гърдите, нека изцежда кърмата и да я дава на бебето. Жената може да кърми бебето си до 6-ия месец без проблем и без да включва никаква друга храна.
Дотогава то може да се храни само с кърма. Ако обаче тя не му е достатъчна, се прибягва и до заместители. Аз не съветвам майките да дават плодов сок на детето, докато то не навърши 6 месеца. Сок могат да приемат само рисковите деца, т.е. тези, които имат някакви клинични показатели, и това трябва да стане едва след консултация с педиатър.

А кога да се дава вода на детето?
Когато детето се храни само с кърма, няма нужда майката допълнително да му дава вода. До 6-месечна възраст водата може да се изключи. В случай че бебето е на смесено хранене, добре е да пие и вода, защото в заместителите на майчина кърма има повече соли.

Свободният или по-стриктният режим на хранене е за препоръчване?
Много зависи как майката храни бебето си. Ако го кърми, може да му дава да суче винаги, когато то поиска – това е по-свободният режим на хранене. В случай че детето е на смесено хранене и от време на време се налага да поема и заместител на майчина кърма, трябва да има строг режим на хранене. Съветвам интервалът между двете хранения да е поне 2 ½ ч. – така храната ще е преминала от стомаха в червата. Не е желателно да се смесват стара и нова храна.

Кои са най-честите грешки при отглеждането, които допускат майките?
Един от основните проблеми, с които се сблъскват майките, са коликите. Най-често неопитните жени допускат грешки, когато в опита си да успокоят плачещото бебе му дават допълнително да суче, нарушават режима му на хранене, забравят основни правила, например винаги да го изчакат да се оригне след кърмене. Това води до задълбочаване на проблема. Най-важното в тази ситуация е майката да е спокойна и да следва лекарските съвети.
Друг проблем са обривите по кожата. Често те се дължат на лоша хигиена или на прекаленото мазане на детето с най-различни кремове и лосиони. Грешка е да се купуват продукти по съвет на съседката или приятелката. Всички продукти за детето трябва да са употребяват след консултация с педиатър. Лекарят ще прецени какъв тип е кожата на детето.

Кога е подходящо да се направи първата разходка?
Ако времето е добро, не духа и не вали, бебето може да се изведе 10 дни след раждането. Много майки се страхуват да не простудят детето си, но дори и през зимата е препоръчително адаптирането да започне след 10-ия ден с отварянето на прозорците.