Някои майки едва дочакват отбиването, за други раздялата с кърменето е драма. Какво трябва да знаете за подходящия момент и за правилните методи.

Най-добрият момент за отбиване?
Строго погледнато, такъв момент няма. Световната здравна организация (СЗО) и специалистите по хранене препоръчват бебето да се кърми докъм 4–5-ия месец, след което постепенно в менюто му да се внасят нови храни. В крайна сметка всяка майка решава сама кога да преустанови кърменето. Важно е нейното решение да е съобразено с чувствата и предпочитанията й, а не само със съветите на заобикалящите я.


Не изпитвайте угризения, ако след шест месеца решите да отбиете бебето. Не търсете и оправдания, ако продължите да кърмите и след първата година. СЗО съветва децата да се кърмят, макар и частично, дори до края на втората година, тъй като е добре известно, че майчиното мляко е най-добрата храна. Кърмата съдържа всички необходими хранителни вещества, увеличава съпротивителните сили на бебето и го предпазва от инфекциозни заболявания и алергии.

За да няма усложнения
Най-добре е за отбиването да изберете момент, когато няма особено допълнително натоварване (пробив на зъби, заболяване на бебето, предстояща имунизация...). По принцип по-подходящ за отбиване е студеният сезон. Летните горещини предразполагат към стомашно-чревни разстройства.


Колкото повече време предвидите за отбиването, толкова по-добре. Най-безболезнено е всяка седмица да замествате едно кърмене с пюре (или със заместител на майчината кърма при бебето под 5 месеца). Така производството на кърма ще намалява, излишното мляко се резорбира от организма и храносмилателният тракт на детето постепенно се пренастройва към новата храна.
Най-напред се замества кърменето, при което детето поема най-малко кърма (в повечето случаи това е между 16 и 20 ч.). Важно е и бебето да не е много гладно или много уморено, за да поеме няколко лъжички храна.

Може ли да стане изведнъж?
Отбиването не може да стане изведнъж, тъй като и продукцията на кърма не може да спре изведнъж. Понякога това се налага, например ако майката внезапно постъпи за лечение в болница. В такъв случай, за да не се стигне до задръжка на кърма и възпаление на млечните жлези, приложете следното:

 • Носете стегнат сутиен (но внимавайте да не прищипва гърдите!). Това ще намали кръвоснабдяването им и съответно образуването на мляко.
 • Охлаждайте гърдите със студени компреси. По този начин кръвоснабдяването им също намалява, а и студът действа противовъзпалително.
 • От време на време масажирайте гърдите, за да предотвратите застоя на млякото. При силно напрежение може да изпомпвате малки количества кърма, но само толкова, колкото е необходимо, за да се намали натискът. Пълното изцеждане праща сигнал за производството на нови количества мляко.

  Има ли медикаменти, които помагат?
  Някои лекарства изкуствено предотвратяват производството на кърма, но могат да доведат до сериозни странични явления. Разпространени са и хомеопатични средства под формата на чай. Консултирайте се с вашия лекар дали такива средства за подходящи за вас.

  Не иска да суче = край на кърменето?
  Дали, ако детето отказва да суче, това означава край на кърменето, зависи от възрастта на детето. Ако то е на една година, ясно е, че е настъпил нов етап в развитието му и не е нужно да полагате усилия за по-нататъшното му кърмене. Ако бебето е по-малко, добре е да не се отказвате веднага, а да потърсите причините за отказа му. Първият мензес след раждането, нов парфюм или лосион, запушеният нос на бебето могат да доведат до отхвърлянето на гърдата.
  Опитайте да изцеждате млякото и да го давате на бебето с лъжичка или с чашка. Ако то отказва и това, до един ден преминете към заместител на майчиното мляко.

  Ако не иска да бъде отбито?
  Зависи от това колко силно е желанието ви да го отбиете. Ако не желаете да кърмите повече, може да се възползвате от следните трикове:

 • Променете навиците. Например, ако преди заспиване винаги сте кърмили в леглото, не го правете повече. Променете и позата, при която сте кърмили. Детето ще усети промяната и сученето вече ще го привлича по-малко, защото ще му създава неудобства.
 • Променете и тактиката. Ако детето иска да суче предимно през нощта, оставете таткото да го утешава. Така ще предотвратите плача му, чрез който щом ви види, то автоматично настоява да го сложите на гърда.
 • Ако нищо друго не помага и сърцето ви позволява, заминете за няколко дни и поверете детето на таткото. Най-често резултатите са изненадващо добри, когато той поеме храненето.

  Каква е ползата от дългото кърмене
  Колкото по-дълго кърмят жените, толкова по-малък е рискът да заболеят от рак на гърдата или на яйчниците.
  Рискът от остеопороза е по-нисък.
  Проучвания показват, че дълго кърмените деца (2 години и повече) проявяват повече доверие към света и по-бързо стават самостоятелни, отколкото кърмените кратко.
  Децата, кърмени повече от 6 месеца, заболяват по-рядко от някои болести като диабет и възпаление на средното ухо.

  Защо често се съпровожда с тъга?
  Напълно естествено е майката да изпитва тъга, когато започне да отбива детето. В този период се слага край на един изключително интимен и уникален съюз. Отбиването е и първата голяма крачка на детето към самостоятелността. Майката изпитва тъга особено когато прекъсва кърменето не по собствено желание. В такива случаи упреците на близките са напълно неподходящи. Майките се нуждаят от подкрепа и разбиране.
  Утехата е, че изпълнената с обич връзка продължава и без кърменето. С много ласки, мили погледи и нежни думи детето ще расте щастливо…