Най-красивото изживяване е връзката с вашето новородено.

Докосването лекува
Освен че успокоява плачещото бебе и му помага да заспи, масажът заздравя връзката му с вас. Уверете се, че стаята и ръцете ви са топли и поставете детето си на мека плоска повърхност (хавлиена кърпа или одеяло). Втрийте няколко капки неароматизирано бебешко олио в кожата на ръцете и нежно плъзнете върховете на пръстите си по слепоочията и веждите към скулите на бебето. Прокарайте нежно длани по гърдите му и надолу-нагоре по краката, стъпалата и ръцете. Преди 4-ия месец избягвайте коремчето и никога не масажирайте гръбначния стълб.

Близка връзка
Бебето буквално разцъфва от докосването ви. Когато го кърмите, физическата ви близост и контактът кожа в кожа засилват привързаността му към вас. Чрез кърменето у новороденото се създава чувство на сигурност, което заздравява връзката помежду ви и оказва съществено влияние върху емоционалното, физическото и когнитивното му развитие.

Протегнете ръка
Всяко нежно докосване е добро за връзката между вас и бебето ви, тъй като му помага да свикне с допира и с аромата ви. Най-простият начин да се сближите с новороденото е да го люлеете в скута си и да го галите нежно. Когато го сгушвате близо до врата си, създавате у него чувство за безопасност. Придържайте главата и врата му с една ръка, а дупето с другата, и дръжте детето близо до себе си. Бебето заспива най-лесно, когато се чувства сигурно и в безопасност.