Майките, които кърмят бебето си и след като то навърши една година, не са много и едва ли срещат одобрението на околните. Макар оттук-оттам да чуват и окуражителни думи, доста от тях са обект на присмех и хапливи забележки дори и от близките си.


Предимствата на майчината кърма за развитието на детето са известни. Въпреки това повечето жени кърмят най-много до шестия месец. Сред причините за отбиване на детето се изтъква и опасението, че продължителното кърмене го прави прекалено зависимо от майката.

Прието е, че оптималният срок за кърмене е шест месеца след което постепенно майчиното мляко се замества от други храни, пригодени за възрастта на бебето. В тази възраст храносмилателната система вече функционира пълноценно и значението на кърмата за защитата на детския организъм срещу алергии и инфекции намалява.
Едва ли има основания кърменето да се препоръчва след едногодишната възраст на детето, въпреки че то се подкрепя от Световната здравна организация. Нейните препоръки се отнасят предимно за развиващите се страни, в които обикновено качеството на водата не гарантира безопасността на храненето със заместител на майчината кърма.

Кърмата има огромно значение за развитието на детето. Но през втората година то много се променя – ходи, тича, иска да опознава все повече заобикалящия го свят. Успокояването и задоволяването, което е получавало от майчината гърда, вече не са му достатъчни. Установено е, че деца, които са кърмени до по-късна възраст и при всяко безпокойство са слагани на гърдата, в по-късното детство по-трудно контролират емоциите си
в сравнение с връстниците си. Същото се отнася и за децата, на които при всяко проплакване се е подавало шише с биберон.
Ако сте решили да кърмите по-дълго бебето си, преценете добре дали това няма да наруши нормалния ритъм на живота в семейството. Трудно е да се определи кое е по-лошо – детето да се чувства център на света, партньорът да се смята пренебрегнат или Вие да се изтощавате до краен предел…
Независимо дали майката и бебето изпитват удоволствие от дългото кърмене, този акт положително ще среща неразбиране от страна на околните. Все още липсва толерантност и към майки, които искат да кърмят дълго, и към онези, които изобщо не желаят да кърмят.