До вчера бъдещата майка е усещала закачливите му ритничета в корема си, чувствала е как с всеки изминал ден то нараства в нея. Месеци след раждането майката и бебето продължават да са физически свързани и тази „топла връзка” е майчината кърма. Тя е най-добрата и естествена рецепта за силен имунитет на бебето.


Какво се случва обаче, ако след края на бременността жената има желание да кърми, но се изкушава да се върне и към една стара любов – цигарите? Оказва се, че това не е рядко явление. Анонимна анкета на експерти от РИОКОЗ Варна, проведена сред варненските майки, показва, че 25% от кърмещите жени са пушачки

Д-р Емилия Димитрова – шеф на консултативния кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост към РИОКОЗ София, коментира този факт като особено тревожен. „Никотинът и всички останали токсични вещества от цигарите преминават от белия дроб в кръвта на майката и се разнасят в целия й организъм, като отиват и в кърмата й. Така жената предава на детето си 400 токсични вещества, от които над 40 са с канцерогенен ефект.
Заради все още незрелите си тъкани кърмачето в сравнение с майка си е многократно по-чувствително към тези отрови”, обяснява д-р Димитрова. 

Известно е, че никотинът влияе негативно на хормоналния баланс на родилката. Вследствие на това
появата на кърмата й може да се забави
или пък лактацията да е оскъдна

„Кърмачката трябва да е информирана за вредите, които би причинила на детето в случай, че реши да пуши”, категорична е лекарката. Сред симптомите, които сигнализират, че бебето страда от намален приток на кислород вследствие на цигарения дим, са учестен пулс и повишено кръвното налягане. Според специалистите бебетата на кърмещите пушачки имат влошен сукателен рефлекс, по-бавно наддават, плачат повече, имат по-лош сън и като цяло са по-раздразнителни. Доказано е, че тези деца са по-предразположени към заболявания на дихателните пътища. „Съществува риск кърмачетата на майки пушачки
да страдат и от йоден дефицит

Това е сериозна заплаха за нормалното умствено развитие”, допълва д-р Димитрова. 
Не са малко кърмачките, които са добре информирани, но въпреки това не отказват цигарите. Вместо това те прилагат своя стратегия да намалят вредата от дима. Според резултатите от анкетата сред варненските майки половината от тютюнозависимите кърмачки са си сложили лимит на изпушените цигари – до около 10 цигари на ден, и се определят като епизодични пушачи.
„Действително след 1 ½  до 2 часа от пушенето нивото на никотина в кръвта и в кърмата спада наполовина. 
Затова някои жени пушат непосредствено след кърмене, като вярват, че така неутрализират вредата от цигарите.
Макар и в намалена доза обаче, отровата отново стига до бебешкия организъм. Защото няма безвредна цигара или пък „безвредно време” за пушене в денонощието”, предупреждава д-р Емилия Димитрова.
Проучване сред европейките, проведено от Берлинския институт по биомедицина „Робърт Кох”, показва, че 9% от бременните предварително вземат решение, че няма да кърмят. На едно от първите места като причина за това
те посочват желанието си отново да пропушат
Има обаче и специалисти по лактация, които изказват  провокативна гледна точка – че по-добре е майката да кърми бебето, дори и да изпушва по няколко цигари дневно, отколкото изобщо да не го кърми. Ето защо, ако все пак се изкушавате да запалите цигара, строго спазвайте правилото никога да не пушите преди кърмене!
„Като лекар разбирам колко трудно е да се освободиш от зависимост като цигарите. От друга страна обаче, няма по-силна мотивация от майчинството”, твърди д-р Димитрова. За да помогнат на младите майки, решени да се спасят от вредния навик, д-р Димитрова и нейният екип предлагат няколко съвета и факти, свързани с тютюневата зависимост:
 Знайте, че най-тежкият период на абстиненция е от първите три дни до три седмици след отказване на цигарите. Издържите ли през този период, шансът ви окончателно да се преборите с вредния навик е огромен. 
 Желанието за цигара обикновено е по-слабо сутрин и се контролира по-трудно вечер.
 Независимо от това колко силно е желанието ви за цигара, помнете, че то скоро ще отмине независимо дали ще запалите, или не.
 Когато изпитвате силен импулс да запалите цигара, няколко пъти поемете бавно и дълбоко въздух и изпийте чаша вода.
  Вземете си касичка, в която да спестявате парите от некупените кутии цигари. Това може да ви подейства стимулиращо – особено когато със събраните левчета купите играчка за детето си или нова рокля за вас.
Не се страхувайте, че ще напълнеете. Само 4 до 8% от отказалите се пушачи наддават на тегло. Но дори и да сте сред тях, качването на килограми не е драстично и може лесно да се преодолее.

Сандра Керелезова