В съвременния забързан живот все по-малко майки се опитват да приготвят храна за своето кърмаче. Пазарът предлага най-различни храни, създадени специално за малкото дете, а това спестява време на жената.


Има ли обаче нещо по-вкусно от ястието, приготвено от мама? Не случайно, когато човек хареса дадена кухня, възкликва: “Като мамината манджа!”

Първото и най-важно условие при приготвянето на храната за кърмачето е чистотата. Голяма част от причинителите на по-леки и по-тежки инфекции

проникват в организма чрез
храносмилателната система

Най-често те попадат там чрез замърсени хранителни продукти, водата, съдовете за хранене или замърсени ръце.


Спазването на личната и общата хигиена е първото задължително условие при отглеждането на малкото дете. Това се отнася и за приготвянето на храната му. Ноктите на майката трябва винаги да са чисти и добре изрязани. Ръцете се измиват добре преди започването на приготвянето на храната, след почистването на суровите продукти, преди и след миенето на съдовете, преди и след почистването на масата, преди сервирането на храната на детето. При общо неразположение на майката задължително е при приготвянето на храната тя да работи с маска. Наличието на гнойни пъпчици или ранички по тялото или ръцете на майката създава благоприятни условия за инфектиране на храната със стафилококи, които могат да предизвикат тежки хранителни отравяния, без видимо храната да има признаци на разваляне. При по-сериозно заболяване майката не би трябвало да влиза в кухнята и да приготвя за храната на детето.
Детето трябва да има

отделни прибори за хранене

Както малкото кърмаче има свои собствени шишета и биберони, така и по-голямото дете да има свои собствени чинии, чаши, лъжички. Особено грижливо трябва да се мият бибероните на кърмачетата – шишетата и гумите. След употребата им остатъкът от храна да се изхвърля, шишето да се изплаква неколкократно с хладка вода, след което внимателно да се измива с топла вода, четка и сапун. Отново да се изплаква и да се изварява 10 мин. Пазарът предлага специални съдове за изваряване на шишетата. За миенето на детските прибори се набавят отделни четки, които също трябва да се измиват след употреба. Детските съдове да се съхраняват в шкаф покрити с чиста тънка кърпа (тензух).

Редът и чистотата на кухнята

осигуряват в голяма степен здравето и спокойствието в семейството. В кухнята трябва да има достатъчно шкафове за продуктите и готовата храна. Задължително условие е лесно развалящите се храни – месо, яйца, мляко и др., да се съхраняват в хладилник. Плотовете и подът да се забърсват често с влажна кърпа. Добре е на кухненските прозорци да има мрежи срещу мухи и други насекоми. За приготвянето на храната на кърмачето да се използват собствени съдове, които е добре да са стъклени или от неръждаема стомана (алпака). Не бива да се използват алуминиеви съдове. Напоследък пластмасовите съдове масово навлязоха в употреба. Не оставяйте хранителни продукти в тези от тях, които не са специално предназначени за целта и не са проверени за безопасност. При по-дълготрайно съхранение на храна от тях могат да се извлекат някои токсични вещества и те да преминат в хранителните продукти.
Детският организъм е по-неустойчив и по-податлив към инфекции на храносмилателната система, отколкото организма на възрастния. Децата боледуват по-често и по-тежко. Това налага и

много строг избор на хранителните продукти

За детската кухня задължително се подбират само висококачествени и пресни. За да се избегнат обаче хранителни отравяния, заразяване с глисти и някои инфекциозни болести, нужно е да се полагат системни грижи за поддържане на изрядна чистота и при приготвянето и съхраняването на храната. За това е нужно да се създадат трайни навици на всички членове на семейството.

Млякото, ако се взема от производител, трябва да има сертификат за здравното състояние на животното и за здравното и хигиенното състояние на обслужващите го хора. Всички продукти преди употреба да се измиват внимателно на течаща вода и особено тези, които ще се консумират сурови. При приготвянето на сокове и салати след измиването плодовете и зеленчуците да се обливат с кипяща вода. Най-добре е почистването и измиването на суровите продукти да става винаги на определено място в кухнята, в отделни съдове, които да се държат настрана от съдовете за храна и хранителни продукти. В кухнята да има отделна дъска за рязане на хляб, друга – за зеленчуци и плодове, и трета – за месо. Преди кулинарната обработка месото също да се измива добре, тъй като по повърхността му се развиват много микроби. Смляното месо е добра среда за размножаването на бактерии, затова то не бива да престоява.
Ниската температура не унищожава микроорганизмите, но пречи за размножаването им. Затова

съхранението на храната в хладилник

е едно от важните условия за предпазването им от разваляне и за избягване на хранителни отравяния. Преди да се приберат обаче в хладилника, яйцата, плодовете и зеленчуците внимателно да се измиват и подсушават. Месото или рибата да се съхранява в затворени съдове. Хладилникът редовно да се почиства и измива.

Най-добре е на детето да се дава прясно приготвена храна. Ако се налага тя да престои, при поднасянето й да не се затопля, а да се сложи отново да поври. При варенето се убиват наличните микроорганизми, а при загряването се създават отлични условия за тяхното бързо размножаване. Ястията със сос и смляно месо (каквито са повечето предлагани на кърмачето) се развалят много по-бързо от сухите храни, затова не бива да престояват повече от 6 часа извън хладилника. При повторното варене се разрушава значителна част от витамините. Затова за децата се препоръчва винаги да се дава прясно приготвена храна.