Преди да забременеете, едва ли сте имали особени проблеми с гърдите си. През 9-те месеца обаче нещата се променят. Всъщност гърдите ви са се подготвяли за този момент отдавна.

Структура
Структурата на гърдите е по-сложна, отколкото може би си представяте. Частите, които произвеждат мляко, са съставени от жлезиста тъкан, образуваща до девет дяла (лоба), всеки от които съдържа 15–25 млечни канала.


Гърдите се поддържат от съединителна тъкан и са богато снабдени с кръвоносни съдове и нерви. Останалата част (около една трета) се състои от мастна тъкан, която придава на бюста гладка, заоблена форма.

Знаете ли, че...
По-големите гърди не произвеждат повече мляко. В млечните жлези на всяка жена е заложен основният механизъм за производството на мляко. По-едрият бюст просто съдържа повече мастна тъкан.

Роля на зърната
Зърната съдържат сложна мрежа от мускулни влакна, които се разпростират в ареолата (тъмнооцветената кожа около гръдното зърно). На тях се дължи способността на зърното да се втвърдява и на ареолата да настръхва по време на сексуална възбуда, при кърмене и при студ.
Малките издатини по повърхността на ареолата, наречени Монтгомерови жлези (на името на хирурга, който пръв ги е описал), са потни и мастни жлези. През бременността те се уголемяват, като се подготвят за ролята си "да смазват" зърното.
Нормално е да имате окосмяване около зърното, като то може да се увеличи през бременността заедно с окосмяването по останалите части на тялото ви.

Знаете ли, че...
Гръдните зърна са насочени леко в посока към подмишниците – позиция, която улеснява кърменето на бебето, когато главата му е положена върху сгънатата ви в лакътя ръка.

Подготовка за мисията
Промените в гърдите настъпват много скоро след забременяването и се изразяват в набъбването им и в засилването на тяхната чувствителност.
Зърната се уголемяват, потъмняват, втвърдяват се, кръвоснабдяването на гърдите се увеличава. Под кожата прозират синкави венозни съдове. Във вътрешността на млечните жлези се разрастват малки алвеоли, които се подготвят за производството на мляко – това е причината за увеличения размер на бюста.
Около шестия месец млечните жлези са готови да произвеждат мляко.

Знаете ли, че...
През третото тримесечие гърдите ви вероятно ще увеличат размера си с една трета.

Що е лактация?
През първите три дни след раждането (понякога още преди това) млечните ви жлези секретират коластра – жълтеникава течност, богата на антитела, които о предпазват бебето от инфекции.
На третия ден започва производството на "истинското" мляко – възможно е да се събудите с усещането, че гърдите ви са се превърнали във футболни топки.
Когато бебето плаче, вероятно ще усетите потрепване в гърдите при спускането на млякото от жлезите към гръдните зърна. Ако този рефлекс при вас е силно изразен, млякото може "да се изстреля" от зърната на известно разстояние!
Кърмата не излиза само от един отвор в зърното – всяко млечно каналче има свой отделен малък изход. Колкото повече кърма поглъща бебето, толкова повече мляко произвеждат гърдите ви. Когато процесът се разгърне напълно, вероятно ще произвеждате около 850 мл мляко на ден.

Знаете ли, че...
Кърмата не е бяла и с каймак като кравето мляко, тя е по-водниста и синкава.