Първите дни вкъщи с бебето са най-трудни. Ще трябва да се справяте с къпането, преповиването и кърменето. Важна част от храненето на детето е грижата за гърдите. За да не се задържа кърма в тях и да няма риск от мастит, трябва редовно да се изцеждате. По този начин стимулирате и образуването на майчино мляко. Може да го правите с ръка или с помпа. За предпочитане е вторият вариант, защото така шансът да остане кърма в гърдите ви е много малък и рискът от поява на болезнени бучки в гърдите е минимален. Има обаче някои важни неща, които трябва да знаете, преди да купите помпата за кърма.

Толкава ли е необходима?
Ако кърмите, помпата ще е една от най-ценните ви придобивки. Проучване на “9 месеца” показва, че бъдещите майки смятат да хранят детето си с майчино мляко. Изцеждането е изключително важно, за да не се препълнят гърдите ви и да не усещате тежест. Дори да не ходите на работа, със сигурност ще пожелаете някоя вечер да излезете с любимия на вечеря. В този момент помпата е вашият незаменим помощник. Изцеждате, съхранявате или замразявате. Така бебето ви ще има кърма за всеки случай. Дори и да се разболеете и да се наложи да приемате лекарства няколко дни, вие ще имате замразена кърма и бебето ви ще е нахранено с така ценната течност.

Ръчна или електрическа?
 Има два варианта – ръчна помпа, при която изпомпването е с ръка, и електрическа, която работи с батерии или се включва в контакта. Ако държите да имате най-ефективния модел, може да купите помпа, която се използва и като ръчна, и като електрическа.

Коя е най-добрата?
Изборът зависи от това за какво искате да използвате помпата. Ако ви трябва уред, който ще използвате непрекъснато, добре е да си купите бърз и ефективен модел. В този случай най-подходяща е електрическата помпа. Ако обаче мислите, че няма да ви се наложи да прибягвате до услугите й толкова често, и ръчната ще ви свърши добра работа.

Кога да започна?
Не чакайте. Започнете да използвате помпата още от самото начало. Колкото повече се забавите с изцеждането на гърдите, толкова по-голям е рискът от препълване и образуване на мастит. Най-подходящото време за това е след кърмене, а ако имате прекалено много мляко, може и рано сутрин. Не изхвърляйте кърмата си, а я замразявайте. Ако имате прекалено много, може да я предадете на Банката за майчина кърма.

Какви други екстри има?
Изберете помпа, която може лесно да се почиства и сглобява. Тя трябва да пасва и на дланта ви и да не изисква много усилия при употреба. Едва ли докато бебето ви плаче, ще ви се иска да се занимавате със сглобяването на помпата и с четенето на инструкции. Ако изберете електрически модел, вземете с батерии, а не такъв, който може да се захранва само от мрежата.

Нещо допълнително?
Освен помпата ще са ви необходими и чашки за съхранение на кърмата. Много фирми предлагат подобни продукти. Отначало може да си купите няколко, за да ги сменяте, когато се захабят.

Д-р Яна Станчева
педиатър