“Момиче, ела ша ти каза нещо мноо убаво. Голям късмет те чака да знаиш. Двама мъже мислят за тебе, на ръка мога да гледам, ела…” Кой не се е сблъсквал с тези пишман гадателки по улицата, които за 1 лв. ти обещават цялото щастие на света?!


Може с лека ръка да подминаваме врачките, но въпреки това се оказва, че често се вслушваме в техните думи. Според последното проучване на социологическата агенция “Галъп”

всеки втори българин вярва в магии
а над 60% от нас се страхуват от уроки и това е основната причина за неблагополучията им. Естествено жените са по-суеверни от мъжете. Бременните и младите майки са най-податливи на такива внушения. Обяснението е просто. По своята същност жената е по-чувствителна и лесно се поддава на емоции. Тя е представител на духовния свят, докато нейната силна половинка олицетворява материалното. Бременната и родилката са подложени на силен стрес, животът им се променя изцяло. Притесненията от неизвестното са много по-големи – дали бебето в утробата е добре, как ще мине раждането, след това дали ще се справи с отглеждането на малкото човече. Безпокойството и неизвестното карат бъдещата майка непрекъснато да търси отговори на тези въпроси и когато традиционната наука не може да й ги даде, тя прибягва към мистиката. От друга страна, след като остане сама със себе си в последните месеци на бременността, бъдещата майка има повече време да се замисля за тези неща.
Няма майка, която да не е връзвала червен конец на ръката на детето си веднага след раждането, за да го предпази от лоши очи. Бащите рядко се сещат за това, а някои дори са против подобни бабини деветини. Повечето мъже се стремят да са господари на живота си и сами да вземат решенията. Това желание ги прави по-неподатливи на внушения и вярвания, че има черна и бяла магия или, че бъдещето може да се предскаже на карти.

Статистиката сочи, че повече от 50% от българите вярват, че сънищата имат значение и могат да предскажат бъдещето. Доказано е, че през бременността жената сънува повече. Нейните неспокойни нощи я карат по-често да прибягва до помощта на съновника.
Почти всяка жена и всеки трети мъж
четат хороскопи, страхуват се от счупено огледало
и черна котка и вярват, че фаталното число 13 носи нещастие, показва още проучването. Повечето от тези хора са на възраст до 35 години.
Дамите от малките градчета и села също са по-податливи и вярват повече на абра кадабра, казват статистиците. Животът там не е толкова забързан и новостите в областта на технологиите, научните постижения идват със закъснение. Средата в малкото селце е и много по-благодатна, защото без проблем могат да се вземат кожа или кости от домашно животно или да се отиде на скрит от хорските очи кръстопът, на който да се направи магията.
Много по-трудно е в големия град да се намери извор с чиста планинска вода, за да се направи магия за любов например.
Според психолозите младите родители учат децата си да вярват на магии още в най-ранна възраст. Хората, склонни да определят живота и решенията си според това
какъв ще е хороскопът за деня
са с по-ниско самочувствие и не са уверени, че нещата зависят от тях самите. А собственото Аз се изгражда още на 2 – 3-годишна възраст. Като новородено бебето се учи да бъде зависимо от майка си, която го храни, къпе и облича. След няколко години обаче то осъзнава, че е личност и започва за изгражда собствено мнение. Именно тогава е моментът, когато родителите трябва да направят от детето си силна личност, да подхранват самочувствието му и да го убедят, че животът му зависи предимно от него и неговите рационални решения. Добре е желанието и мнението на 2 – 3-годишното дете да се приемат наравно с тези на възрастните, защото това ще вдъхне вяра в собствените му сили. Всичко, разбира се, трябва да е в нормите и ограниченията, които родителите поставят предварително. Малчуганите не бива да се възприемат като част от родителите, а като отделни индивиди. Само така, като пораснат, ще разчитат повече на собствените си сили, а няма да прибягват до черни или бели магии.
Все още науката не е дала обяснения за много феномени, с които се сблъскваме всеки ден. Липсата на доказателства, че черните или белите магии, уроките и фаталните числа оказват влияние, не означава, че те не съществуват. Въпросът е доколко всеки от нас е склонен да вярва, че животът му изцяло е предначертан от тестето карти…