Слънце, добро настроение и зеленина. За какво още може да мечтаете?! Пролетта и лятото са най-подходящите сезони за разходка. Бебето обожава да е навън. Така то разглежда непознатите обекти, среща се със свои връстници и дори прави първите си крачки по тревата. Чистият въздух го успокоява, подобрява съня му и подпомага развитието му. Какво обаче трябва да знаете, преди да облечете мъничето и да го изведете на разходка?

Опасното слънце
Ако преди години тъмната кожа е била модерна, днес все повече жени мечтаят за бяло лице като на японските гейши. Дамите осъзнаха, че слънчевите лъчи могат да състарят епидермиса, да предизвикат рак на кожата и да нанесат какви ли не поражения. Затова слънцезащитните кремове и шапките с голяма периферия вече се купуват като топъл хляб. Как обаче може да повлияе слънцето върху кожата на бебето, която е десет пъти по-тънка и чувствителна от кожата на възрастния човек.


Половин час преди излизане намажете лицето, ръцете и краката на детето с детски слънцезащитен крем. При избора му не се доверявайте на съветите на приятелка, а попитайте педиатъра си или най-добре дерматолог. Той ще се съобрази със специфичните особености на малчугана. Внимателно прочетете листовката. Кремът трябва да предпазва както от UVB, така и от UVA лъчи (по-опасните и вредни ултравиолетови лъчи). За малките деца се препоръчват слънцезащитни продукти с фактор между 30 и 50. От значение също така е какво количество от продукта нанасяте. Мажете обилно детето.
Не го излагайте на силна и пряка слънчева светлина, защото бебето се обезводнява, тъй като терморегулацията му е несъвършена и то е склонно към претопляне и прегряване.

Важно е да съобразявате часовете за разходка. Не излизайте навън, когато слънцето грее най-силно (между 11 и 16 ч.). Най-подходящото време е сутрин между 9 и 11 ч. и следобед след 18 ч. Преди разходката облечете мъничето с леки дрехи от естествени материи, най-добре памучни. Те позволяват кожата му да диша. Ако навън е много топло, оставете го босо. Забравете изкуствените тъкани. Те ще запарят кожата на малкото и то бързо ще се изпоти и зачерви. Задължително сложете на главата му шапка. Тя предпазва главата на малкото и от прегряване. Тя обаче също трябва да е памучна, най-добре с козирка, за да пази и лицето от вредното влияние на слънцето.
Дори и през лятото детето не е защитено от простуда. Ето защо не го оставяйте на течение. Нощем притваряйте прозореца, но завивайте мъничето с тънка пелена. Забравете дебелото юрганче.
Някои по-смели родители стягат куфарите и се отправят към морето. Плажът обаче не е добро място за бебето. Винаги оставяйте количката на “шарена сянка” или под чадъра. Внимавайте кожата на бебето да не изгори или да не се зачерви. Това може да доведе до обезводняване или претопляне. Не излагайте на пряка слънчева светлина детето, преди да навърши 1-годишна възраст. Ако искате то да усети ласките на морето, не влизайте надълбоко. Седнете на брега, така че водата да покрива коленете му. Не забравяйте, че слънчевите лъчи най-много се отразяват във водата. Останете така не повече от 5 минути. Задължително след това измийте солта от кожата на детето и го намажете със слънцезащитен крем. В горещините давайте на малкото да пие повече вода и течности. При нормални условия дете с тегло 10 кг се нуждае от около 1 л вода или сок дневно, а през лятото – от повече.
Ако съкровището ви се претопли, то ще стане неспокойно, ще повръща, ще се поти и телесната му температура ще се повиши. При първите признаци потърсете помощ от педиатър. До идването на лекаря оставете детето в хладна и тъмна стая. Ако температура му е висока, облейте го с хладен душ.

Внимателно с климатика
Много родители все повече използват климатика, за да охлаждат както стаята, така и автомобила си през лятото. Климатикът обаче е по-добър вариант за затопляне на детската стая, отколкото за охлаждане. Той бързо изстудява помещението и може да простуди бебето. Ако през лятото все пак го използвате за охлаждане, нагласете го на 25 ºС. Така температурната разлика вън–вътре ще е по-приемлива. От значение също така е къде ще го поставите. Важно е да не духа пряко върху леглото или къта за игра на детето. Намалете вентилатора му и от време на време го спирайте. 
Използването на климатик в колата също не е препоръчване. Добре е да знаете, че при охлаждане студеният въздух се усеща повече на задната седалка, отколкото на предната. Ето защо, за да поддържате постоянна, не много ниска температура, трябва да го спирате.

Д-р Пенка Цочева
педиатър