Коледна пуйка, новогодишни фойерверки, наздравици за Йордановден.... Януари е изпъстрен с поводи за празнуване, а какво по-хубаво от това да ги прекарате с новороденото си бебе. За повечето родители обаче те могат да са истинско предизвикателство. Ето защо малко предварителна подготовка няма да е излишна, ако искате да намалите стреса около пазаруването, купуването на подаръци и ежедневните рутинни задължения.

Празниците са чудесни, когато ги споделяте със семейството и приятелите си. За новоизлюпените родители обаче това е безценно време, което искат да посветят само на детето си. За да се наслаждавате на коледните песни, на новогодишната трапеза и обичаите по Ивановден, спазвайте простичкото правило – правете само това, което ви доставя удоволствие с бебето, и не се стремете да угодите на всички.

Наблизо и далеч
Дали ще заминете някъде по празниците, зависи от това каква е празничната ви нагласа и колко голямо е бебето. Ако обичате предизвикателствата, пригответе чанта с пелени за еднократна употреба, шишета за вода и мляко и стегнете куфарите. Ако решите, че искате да прекарате Нова година някъде надалеч и се налага да пътувате със самолет, консултирайте се с педиатъра. Слухът на кърмачето не е добре развит и по време на дългия полет то може да изпитва болка в ушите. Добре е лекарят да прецени на каква възраст бебето може да пътува без проблем със самолет. Някои авиокомпании предлагат безплатни или намалени билети за малчуганите, ако седят на коленете на майката. Други пък държат да носите специално столче, в което малчуганът да е привързан по време на полета. Добре е да знаете и дали има специално място за преповиване. Проверете изискванията на авиолинията, с която сте решили да пътувате. Не забравяйте, че от съображение за сигурност най-вероятно още на летището могат да проверят багажа ви – съдържанието на заместителя на майчина кърма и водата. Те са ви необходими, тъй като по време на полета бебето може да се дехидратира. Давайте му да пие вода или мляко при на излитането и при кацането. Това ще му помогне срещу болката в ушите.
Пътуването с влак също е удобен вариант за придвижване, когато сте с бебе, тъй като ще може спокойно да се разхождате в купето и в коридора, ако то заплаче. Много семейства предпочитат да се возят в кушет-вагон, тъй като той е удобен и по-сигурен. От друга страна, пътуването с влак е далеч по-евтино. Все пак имайте едно наум, че влаковете често закъсняват, а и чистотата в тях не е на ниво. Въоръжете се с мокри кърпички и повече преварена вода.


Най-удобният транспорт, когато имате малко бебе, е колата. Предимствата й са много – можете да вземете колкото искате багаж, да спирате без проблем, мястото на задната седалка е само за вас, а и е достатъчно чисто. От друга страна, в автомобила можете спокойно да слушате любимите си празнични песни. Все пак не забравяйте, преди да тръгнете, да направите пълна проверка на колата. Не посрещайте Нова година със спукана гума или изтощен акумулатор и ревящо бебе в ръце. Подгответе се предварително. По-добре да носите повече неща, отколкото да ви липсва нещо необходимо.

Възродени традиции
Всяко семейство има установени традиции. Добре е с появата на бебето да започнете и вие да създавате свои собствени. Дори детето ви да е малко, включете го в украсата на къщата и на коледното дръвче. Направете си снимки с малчугана, опаковайте подаръците му (той едва ли ще разбере, че те са за него), опишете в дневника му как е преминала първата Коледа заедно. Измислете нещо, което да ви свързва. Ако имате по-голямо дете, не забравяйте, че и тази година Дядо Коледа трябва да дойде, независимо колко е уморен татко.

Баба и дядо зад всеки ъгъл
По всяка вероятност бебето ви е обградено от грижите на любещите баби и дядовци. Понякога обаче през празниците те ви досаждат повече от необходимото. Някои родители предпочитат вместо купищата безполезни подаръци за мъничето да получат по десетина комплекта пелени за еднократна употреба, биберони или пък завивка за новото креватче. Често по празниците подаръците за малкия са толкова много, че родителите се чудят дали бабите и дядовците не са обрали Дядо Коледа. Не ги давайте на детето наведнъж. Най-добре приберете част от тях и изваждайте играчките една по една, дори след няколко месеца. Не е нужно малчуганът да получи всичко накуп. Важно е да го научите, че в основата на всички празници са любовта и традициите, а не играчките. Спазвайте стриктно дневния режим на детето! Не го оставяйте до късно само защото е Нова година. Не се притеснявайте учтиво да кажете на роднините си, че не могат да останат повече да празнуват, защото детето трябва да си ляга или пък е време за къпане. В случай че те искат да са по-дълго с детето ви, нека ви помогнат в ежедневните дейности като хранене, къпане или игра. Ако думите не помогнат, направете табелка: “Тихо, бебето спи!” Така ще напомняте на гостите ви, че трябва да се съобразяват с правилата в дома ви.

Безопасност преди всичко
Внимавайте за сигурността в къщата през празничните дни. Украсата, храната, дори коледната елха представляват опасност, когато детето ви е наблизо. Ако то вече е започнало да пълзи, ще трябва да го пазите през цялото време. Дръжте настрана от пъргавите детски ръце чиниите с топлите ястия. Опаковъчната хартия също е заплаха – малчуганите, които слагат всичко в устата си, са привлечени от шарените й цветове. Украшенията, които обикновено се поставят по рафтовете и секциите, са истинско предизвикателство за детето. То с радост би съборило на пода всичко, което пипне. Внимавайте наследникът ви да не се скрие под коледната елха, да не я бутне или да не глътне иглички от нея.