Талантливата млада актриса Весела Казакова, която като че ли е орисана да играе главни роли… Те са три сестри актриси: Весела и Биляна (близначки) и Катерина. Каката била на 8 години, когато бебетата се появили на бял свят в “Майчин дом” и отсякла: “Откраднаха ми мама и татко!” Днес и трите са с впечатляваща кариера, а Весела е сред най-играещите млади български актриси: само през 2004-а изпълнява четири главни женски роли в нови български филми. Казва, че за да я усетиш истински, трябва да опознаеш и близначката й с която впрочем твърде малко си приличат външно. Биляна вече се сдоби с дъщеря – бебето се казва Анита, почти на две години е и на прощъпалника си хванала парите.

Импулсивно, но само за миг, и на мен ми се прииска да стана майка. Видях племенничката ми за първи път два часа след като се роди. Хем бях щастлива, хем почувствах, че загубвам Биби, моя най-близък човек. Подкосиха ми се краката, изпитах едновременно неистово щастие и неистова тъга. (Весела)


Разбирам как се е почувствала сестра ми. Ние продължаваме да се виждаме, опитваме се да е както преди, но сега детето е по-свързано с мен от всички други хора. Все още пазя пъпната връв на Анита. Виждам я като актриса. Разумът ми казва – стига, но вътрешно усещам, че тя ще поеме по нашия път. (Биляна)

Майка им
Снежина Казакова е от Благоевград. Срещнала бъдещия си съпруг Йордан, докато била актриса в Шуменския театър. Вдигнали сватба, а след раждането на първата им дъщеря Катерина се преместили в София, където на 4 юли 1977 г. на бял свят са се появили близначките. Впрочем преди паметната дата изобщо не се е знаело, че бебетата в корема на мама са две.

Сърчицата ни сигурно са тупкали в абсолютен синхрон, ето защо лекарите не могли да усетят, че са две... (Весела)

Родили се разнояйчни близначки – първа излязла Биляна, а 15 минути след това и Весела. Татко Йордан водел бебешки дневник, в който пише, че Весето не може да казва “възглавница”, “трамвай” и разни други сложни думи. Трудно й било да говори, страхувала се от детската ясла... Формално тя е по-малката, но в осми клас надминала сестра си с цели пет сантиметра.

Всъщност сме твърде различни. (Биляна)

Още четиригодишни започват да се занимават с театър в театралното студио “Камбана”, основано от майка им, известна актриса и режисьорка. Бащата Йордан пък мечтаел дъщерите му да се посветят на инженерството.

Баща ни беше по-строгият, все беше на работа, срамувахме се да споделяме с него всичко. Бяхме като залепени за мама. Много бяхме близки с нея. (Биляна) Възпитавани сме консервативно, не със забрани, а с култивиране на самоконтрол и отговорност. (Весела)

Трите сестри
били почти “врагове”, докато живеели заедно.
Кака ни Катерина беше тийнейджърка, а ние – малки момиченца. Не беше много възхитена от съжителството ни. Ровехме из нещата й, имаше женски свади. Дори мама и татко се страхуваха да ни оставят сами с нея. Веднъж я издадохме, че пуши. (Весела)
Катерина днес е майка на две дъщери – Ралица и Силвия. Лелите им смятат, че ужасно приличат на тях като малки. Дори са наследили двете любими играчки на Веси и Биби – това са Пухи и Мишко...

С тези плюшени играчки заспивахме чак до гимназията. Помня, че ги взехме с нас на първия учебен ден, за радост на другарката Белчинска в 51-во столично училище. (Биляна)

Момичетата прекарвали ваканциите поравно в Благоевград при баба им Веска и в Шумен, откъдето пътят до морето е пренебрежимо кратък. Там дните били изпълнени с приключения и игри далеч от контрола на възрастните.

В Шумен ни зарязваха, правехме се на хулиганки, а в Благоевград дядо ни караше да решаваме задачи и след всяка разходка да пишем съчинение описание. Беше нещо като творческа ваканция. (Весела)

Във вътрешния дом на къщата момичетата изнасяли рецитали и пиески на сцена със завеса от одеяло, дори раздавали входни билетчета на съседските деца.

Женските имена в рода
Жените в техния род сякаш наследствено имат стремеж към първенство и видимост. Дори имената на близначките и на Анита започват с първите три букви на азбуката.

  • Най-голямата сестра – Катерина, носи името на баба си по бащина линия.
  • По-малката близначка Весела е кръстена на баба си по майчина линия.
  • По-голямата близначка Биляна ( “... платно белеше”) радва с името си цялата рода по благоевградска линия.
  • Анита, дъщеря на Биляна и племенница на Весела, е кръстена на баба си Анна по бащина линия.

    Кариерата
    Всичко започва през 1989 г. Весела и Биляна са петокласнички. Играят главните роли в представлението “Незнайко” и целият клас получава награда екскурзия до Ковачевци. Филмите, в които Весела се снима: “Шантав ден”, “Мила от Марс” и “Откраднати очи”. Има и една комична роля – във филмовата новела “Тошко и Тошка” (нямо кино, с Ивайло Христов). През 2003 г. близначките си разделят наградата “Невена Коканова” за дебют на фестивала “Златна роза” във Варна – Весела за ролята й на нямо момиче във филма “Лист отбрулен” (първия й филм), а Биляна – за “Подгряване на вчерашния обед”. През 2004 г. Весела изиграва главната роля във филма “Мила от Марс” (режисьор Зорница София). В момента участва в следните постановки: “Жените на Джейк” (Народен театър), “Криза в рая” (Русенския театър – за тази роля получава първата си театрална награда), “Престъплението на острова на козите” (режисьор Гриша Островски”) и др.