Какво ли се случва, след като загасят всички светлини и заключат вратите на музея? Главните герои от филма “Нощ в музея” могат да ви кажат – всички експонати оживяват и започват да обикалят наоколо, да говорят и да се забавляват... Звучи страшно, а за някои може би забавно. Сигурно е интересно да надникнете през нощта във варненския музей "Човекът и неговото здраве". Тогава ще видите как сърцето разговаря задълбочено с мозъка, как ставите се оплакват на очите, как зъбите подскачат наоколо... Странна гледка и доста сюрреалистична.

Точно като по света
“Музеят е създаден преди 34 години по модел на Световния музей на здравето в Дрезден”, разказва д-р Юлия Витлянова, главен експерт в Дирекция "Опазване на общественото здраве" в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна. Подобни музеи има и в Кърджали, и в Ямбол, но с много по-малки експозиции. Варненският разполага с 5 раздела, в които освен различни светлинни табла има и макети на органи и системи от човешкото тяло в естествени размери.

Първи стъпки
Ако дойдете в музея на здравето през деня, никой от експонатите няма да ви заговори. Най-много да се натъкнете на група ученици в “час” по биология, които се хихикат пред макета на половата система на мъжа. Първият раздел е анатомия и физиология на човека. Храносмилателната система е толкова детайлно показана, че ще се зачудите какво сте хапнали снощи. Ще разберете къде и как се смилат храните и какво не трябва да слагате в уста, ако искате да спите спокойно. Колкото и остарели да изглеждат мигащите светлинки, все още става ясно, че ако отворите консерва с русенско варено, няма да мигнете цяла нощ... защото консервите престояват в стомаха ви цели 8 часа.  Мигащите копченца ще помогнат на бъдещите майки да разберат в кои храни се съдържат най-важните витамини и микроелементи.
Лостчета, бутончета, ръчки, табла, малко поовехтели, но все пак действащи – всичко това са само част от механизмите, които подробно описват органи и системи в човешкото тяло. Така може да разгледате гънките на мозъка си, да разберете как точно се получава кариесът и как се движат ставите, как функционират бъбреците ви...

Светещи сперматозоиди
“Преди години всички бременни бяха задължени да посетят музея преди раждането, за да се запознаят с различните етапи на бременността и с първите грижи за новороденото. Сега макетите вече са остарели, а и бъдещите майки идват много рядко”, споделя д-р Витлянова. В залата обаче има какво да се види. Любопитните могат да се запознаят с женската и мъжката полова система. Улисани в ежедневието и подложени на стрес, понякога дори и жените не са наясно какво точно се случва в организма им. На светещото табло в музея само за 2 минути става ясно как яйцеклетката зрее, преминава от яйчника през тръбите и попада в матката. Бременните дами трябва да разгледат второто табло, на което мигащи, малко ретро сперматозоиди оплождат вече зряла яйцеклетка. Всяка бъдеща майка може да изчисли термина си, като завърти огромно разграфено колело, наподобяващо календар. Не е нужно да ходите на преглед с ехограф всеки месец, ако искате да видите бебето си. Отскочете до музея. Там зад стъклена преграда са показани различните стадии, през които преминава малкото човече в утробата на майката. Може да се запознаете с него още на 4 месеца... Дори да му измислите име. Ако пък раждането ви наближава, разгледайте макета на бебето, обърнато с главата надолу в майчиния таз – напълно готово да поеме пътя навън. Как ли се чувства вашето мъниче в тази поза? В музея има и кратко филмче с указания за дишането по време на раждането, както и как протича процесът при изгонването на плода. “Има много по-съвременни методи, които можем да предложим на жените, но нямаме средства, за да обновим този раздел”, споделя д-р Витлянова. По-страхливите бъдещи майки могат само да видят различните етапи на раждането и как мъничето си проправя път през родилния канал, докато поеме първите си глътки въздух.

Голяма инжекция за бебето
Почти като на курс за родители в музея са показани първите грижи за новороденото. Всяка новоизлюпена майка ще види какви са особеностите на бебето през първите дни от живота му. Така няма да се плаши, ако то страда от жълтеница или пък отслабне. Точно като по учебник от светлинните табла в музея тя ще се научи как да предпази бебето си от луксация на тазобедрените стави и какви закалителни процедури да му прилага. Въпреки че звучи малко ретро, разходката на открито, масажът, гимнастиката, въздушните бани са все още точно толкова полезни, колкото преди 30 години, когато музеят е създаден.
Едва ли майките от Варна знаят, че могат да получат полезни съвети за хигиената у дома, къпането на кърмачето, преобличането му, да разгледат необходимите тоалетни принадлежности или пък да научат как се мери температурата на новороденото не от някой форум, а от музея... За съжаление разделът, отделен на кърменето и храненето на бебето, е напълно недостатъчен. От РИОКОЗ Варна се надяват, че в най-скоро време ще могат да го обновят. По-страхливите дами трябва да идват със своята половинка, защото ще избягат с викове, когато видят изложените макети на бебета, болни от шарка – варицела, скарлатина, морбили и рубеола. Видът им обаче е толкова стряскащ, че майките със сигурност ще го запомнят. Едно от последните табла в този раздел е голямата инжекция. Днес вече никой педиатър не имунизира децата с подобно приспособление, но от музея все още няма как да го сменят.

Без цигари
Разделът, свързан със социално значимите заболявания, вредните навици и профилактиката, впечатлява най-вече децата и тийнейджърите. Освен за вредата от алкохола и цигарите, младите хора могат да научат повече за ХИВ/СПИН. Те могат да разберат и как да изчислят индекса на телесната си маса.

Мая Ковачева

Преди време
Музеят на здравето е открит на 15 юли 1974 г. и се намира в сградата на бившето ХЕИ, сега вече Районна инспекция по опазване на общественото здраве. В почетната му книга са се разписали делегации от Китай, Либия, Мароко и Куба.  Повече от 1 милион души са прекрачили прага му. Музеят работи всеки ден от 9 до 17 ч. Входът е свободен.

Куриози
Днес основните посетители на музея са ученици, студенти по медицина и групи, които идват да усвоят различни умения по първа помощ. Това обяснява и факта, че преди време е изчезнало едното око от макета, на които са показани  мускулите и ставите в човешкото тяло. На кого ли са му притрябвали човешки очи...

Стъклената жена
Една от забележителностите на музея е стъклена фигура на жена, в която са показани всички органи и системи на човешкото тяло. Тя е поставена в центъра на видеозала с 60 места. Презентацията започва с разказ за човешкия организъм. Следва обяснение за всеки орган и система – къде се намира и каква функция изпълнява. Фигурата се върти и органите светват и изгасват, докато върви представянето за всеки поотделно.

Вярно или грешно
В края на всеки раздел има тест. Посетителите на музея могат да проверят знанията си. Посочени са три възможни отговора. При натискане на верния светва лампичка.

Кажи ми какво работиш
Информацията в музея може да е полезна не само на учениците и бъдещите майки. На специално светлинно табло са посочени видовете спорт, подходящи за различни професии. Трябва само да натиснете копчето, което съответства на вашата работа, и да видите какво ще светне на екрана. Не сте ли любопитни?