Нека си го кажем направо – лятната почивка с малко дете е далеч от идиличната представа за пълен релакс. Перспективата да тичаш след току-що проходилия малчуган, който гребе с шепи пясък и доволно похапва от него, не е особено изкусителна. Подобен сценарий за лятната ваканция кара младите родители да въздъхват тежко и да си спомнят онези времена, когато с бира в ръка безгрижно са се излежавали на плажа.


Съобразителни мениджъри от Западна Европа обаче откликват на мечтите на младите семейства. Така се създават европейските бейби хотели – места за почивка, които предлагат специални услуги за родители с бебета и с малки деца.

Едно от главните предимства на бейби хотела е, че на път за него изобщо не е нужно да товарите колата си с детска количка, сглобяемо легло и пакети с пелени. Всичко това ви очаква в хотела, включително и храната за детето, предлагана в специално бебешко и детско меню. Стаите имат кът за игра и са обезопасени, така че да няма рискове за малкия откривател. Т.нар. бейбинариум пък предлага всякакви водни забавления за най-малките.
Силвия Ламе – детегледачка в един от бейби хотелите в Германия, разказва: „При нас идват и семейства с деца в кърмаческа възраст. Най-малкото бебе, което ни е гостувало, беше на 3 седмици. Имаме клуб за игри за деца до 2 години, а хепи клубът е за над 2-годишни.

Дори и деца, които са във фазата на страха от непознати и принципно отказват да се разделят с мама и татко, се отпускат, щом видят забавленията, които предлагаме. Нужни са им най-много два дни, за да се адаптират, да установят контакт с връстниците си и да намерят нови приятели. С най-малките играем, пеем песнички, четем книжки. А за по-големите организираме игри, спортни състезания, куклени представления и др.” 
Докато малчуганът се забавлява в детския клуб, родителите  имат възможност да отидат на масаж, да поиграят тенис или да изпият коктейл край басейна. Целта на летуването в бейби хотела обаче не е мама и татко да забравят напълно отговорностите си, а да се откъснат за малко от напрегнатото ежедневие, за да почувстват истински красотата и удовлетворението от това да си родител. „В бейби хотела предлагаме много забавления, в които участва цялото семейство. Те са най-веселите не само за децата, но и за техните родители”, заключава немската детегледачка. 
Дали българските хотелиери няма да се заинтригуват да запълнят тази пазарна ниша и у нас? Или май все още сме твърде далеч от онази немска прецизност и загриженост, които задължително се изискват, щом става дума за най-малките…