Коя беше последната книга, която прочетохте или четете в момента? Колко голяма е библиотеката ви? Дали лаптопът ви е достатъчен, за да пътувате по света? Съвременното динамично общество сякаш не се нуждае толкова много от книги. Едва ли някой си спомня името на Йохан Гутенберг – откривателя на печатарската машина през 1448 г. Всъщност не е точно така. Албена Раленкова, която вече 10 години работи в областта на децата и семейството и е редактор в издателство “Фют”, смята, че четенето е точно толкова важно за малкото дете, колкото са играчките, масажът, ваксините... 

Книги за бременни
Някои майки се чудят кога е най-подходящото време, за да започнат да четат приказки на своето мъниче. Ще разбере ли то историята в “Червената шапчица” или пък поуката за Жълтото пате... Отговорът е: започнете да четете още докато сте бременна. Няма ограничения какви книги ще изберете в този период. Четенето е процес, при който се създава връзката между вас и бебето. То чува гласа ви и се успокоява само защото усеща присъствието ви. “Новороденото бебе няма да разбере какво му казвате, но това е без значение. Чрез четенето детето постепенно опознава света, който го заобикаля, не толкова чрез информацията, която му давате, колкото чрез емоциите, които влагате в думите си”, обяснява Албена Раленкова. 

Книжки за всички възрасти
“Много често родителите, в желанието си да купят най-доброто за своето дете, избират книжки, които не са подходящи за възрастта му. Ако детето е на 2 години, енциклопедия за 6-годишни не е книга за него, колкото и добре направена и красиво илюстрирана да е тя. Хубаво е родителите да се съобразяват с възрастта, с развитието и с интересите на малчугана. Всяко дете има свое темпо на развитие и майките и татковците не бива да са прекалено амбициозни”, казва експертката.
Детето формира отношението си към книгата още от самото си раждане. Сложете книжка в креватчето му или я закачете над него. Важно е тя да от подходящи материали и съобразена с възрастта му. Постепенно бебето ще свикне с формата и с присъствието й около себе си. Това, на което родителите трябва да обърнат внимание, е безопасността. Материалите, от които са направени книжките, трябва да са подходящи за деца. “Бебето ще лапа книжката, ще я дърпа и ще я хвърля – това е неговият начин да опознава нещата. Затова тя трябва да е здрава и безопасна, изработена от пластмаса без ПВЦ, с безвредни бои, от плат или от други материали, чиято цялост не може да се наруши. Цветовете трябва да са чисти, без много нюанси, картинките – големи и без детайли. Малчуганът със сигурност ще се впечатли най-много от очите на изрисуваните персонажи”, обяснява Албена Раленкова. В този период зрението на детето все още се развива. Не е нужно в книжката да се разказва заплетена история. Детето все още не може да се ориентира във времето и трудно проследява разказ. За предпочитане е да се избират издания, които позволяват деца и родители да играят заедно и едновременно с това да подпомагат развитието на детето. Книжките за баня например са най-подходящи за бебетата между 3-и 15-16-месечна възраст. Те имат за цел не само да забавляват малчугана, но и да развиват умения, характерни за тази възраст – детето се научава да хваща, да разпознава по-големи форми и цветове, развиват се зрителни, слухови, тактилни възприятия, ориентация в пространството...


С течение на времето благодарение и на книжките малчуганът трупа речников запас. Четенето и разказването по картинки помагат на малкото дете да развива езиковите си умения – да трупа думички, изрази, фрази и постепенно да формира структурите на езика.
За децата след една годинка са много подходящи кратките римувани текстове – стихчета и залъгалки например. При избора на книжки за тази възраст е хубаво да се обърне внимание на качеството на текста – използваните думи да са познати и разбираеми за детето, лесно да се помнят и възпроизвеждат, да дават ясен образ… Това помага на малкото по-бързо и лесно да развива говорните си умения.
Кратките истории в книжките са подходящи за децата след около 2-годишна възраст. В този период малчуганът постепенно започва да се отваря към света, прави първите си крачки в социализацията, появява се “Азът”, а това води до първите сравнения между себе си и другите. Този процес не винаги е лесен, еднопосочен и безболезнен. Към 3-годишна възраст децата навлизат в нещо като “бебешки пубертет”. Книжките за тази възраст им помагат по-лесно да се справят със ситуациите, с които се сблъскват – първите приятелства, страха от раздялата с мама и тате, страха от тъмнината...  За всеки проблем има решение, описано в история с картинки.
Приблизително около 3-ата година детето навлиза във времето на приказките в класическия смисъл на думата.

Страшните приказки
В последните години има тенденция за адаптиране на класическите приказки и ако купите на детето си книжка, в която Червената шапчица се е скрила в гардероба, а не е била изядена от големия лош вълк, изобщо не се чудете. Идеята е, че в някои произведения има прекалено много насилие и това плаши малчуганите. Така страшните елементи трябва да се заличат от добре познатите истории. “Децата не се впечатляват толкова много от страшните моменти в приказките, колкото възрастните си мислят. В “Хензел и Гретел” има много насилие според нашите представи. За малките обаче в тази история съществуват само двама положителни герои, които преодоляват трудни препятствия. Колкото по-вълнуващи са предизвикателствата пред тях, толкова по-положителни стават Хензел и Гретел”, обяснява Албена Раленкова. “Този тип приказки са като ваксина срещу страх – така както тялото ни има нужда от имунизация, за да се предпази от определено заболяване, по същия начин и психиката на детето има нужда от ваксина срещу страх. Приказките са тази имунизация”, твърди г-жа Раленкова.

Време за книжки
Дали да отделите 20 минути за четене на детето си, или пък 2 часа? Всъщност няма значение. Важно е не количеството, а качеството на времето, отделено за книжки. Детето има нужда да съпреживеете историята заедно с него, да усети емоциите ви, да почувства отношението и оценката ви, да сподели вълнението и преживяванията си с вас...

Дрънкалка или книга
Има възможност да купите дрънкалка и книга в едно. В книжарниците се предлагат различни видове книги за децата – панорамни книжки, книжки за стена, книжки с дискове, с пиано, с прозорчета, книжки за лапане... Изборът е изцяло на родителите.

Защо пък да чета
“Днес децата са много по-добре информирани в сравнение с връстниците си отпреди години. Те имат достъп до Интернет, до телевизия, списания... Получават много информация, но не познават самите себе си – липсва им умението да разбират и да се справят със собствените си емоции и с емоциите на другите. Това им пречи да общуват пълноценно. А когато няма пълноценно общуване, няма разбиране, няма приемане, но пък има насилие. Не случайно агресивното поведение при децата нараства в последните години”, смята Албена Раленкова. Много родители са убедени, че чрез Интернет, дори чрез телевизията могат да покажат на детето си света. И това е така. Но книгите, както изкуството по принцип, са единственият начин децата да опознаят себе си, безопасно да експериментират с въображението и емоциите си.

Опасните книги
Преди няколко години по кината се появи странен филм със странното име “Джуманджи”... В него от дебела книга излизаха страховити животни, които гонеха главните герои. Възможно ли е детските издания да са опасни? Едва ли в живота е точно така, както беше показано във филма. Все пак има книги, направени от некачествени материали, които застрашават здравето на малкото. Важно е родителите да са много внимателни, когато избират подарък за детето си. Той трябва да е както полезен, така и напълно безопасен.

Мая Ковачева