Д-р Радка Масларска, неонатолог в "Токуда Болница София", разказва за традициите при раждането в Япония

Близко до природата. Японките имат по-различен начин на живот, на възпитание и на мислене от българската жена. Повечето от тях осъзнават по-добре голямото предизвикателство на бременността и голямата отговорност, когато се създава Нов живот. Традиция в Япония е младите жени да раждат възможно най-близко до природата, без никаква външна намеса и да изчакват процесът да протече колкото може по-естествено. Повечето японки избират да родят по вагинален път, а не чрез секцио, освен ако няма медицински причини.


Ролята на лекаря и акушерката е сведена до минимум. Стремежът на японките да са колкото може по-близо до природата обяснява и факта, че при подготовката преди раждането не се прави клизма. Често обаче тази процедура не се налага. Бъдещите майки от страната на изгряващото слънце се подготвят за Големия ден няколко седмици предварително. Те спазват специален режим на живот и на хранене, който подпомага организма за срещата с бебето. Хапват по-лека и щадяща храна, която да ги предпазва от изпразването на червата, както обикновено се случва.

Мама е насреща

Японската традиция повелява един месец преди раждането и един месец след появата на бебето жената да се върне при родителите си. Тя ражда там, където са нейните близки, и често оставя съпруга си дори в друг град. Това се прави, за да може бременната да разчита на подкрепата на своята майка. В деня на раждането обаче цялото семейство е до нея. След като бебето поеме първия си дъх, близките влизат в залата само след 2–3 минути. Така те могат да споделят радостта с майката. Няколко часа по-късно лекарите отново показват малкото човече на бащата и бабите и обясняват подробно как е протекъл процесът.


Роднините могат сами да се уверят, че мъничето е добре, да го пипнат и прегърнат. Често японците носят на родилката суши и я захранват още в първите минути след раждането в родилната зала със специално приготвената риба.

През цялото време, през което майката остава в болницата, детето е неотлъчно до нея. Тя трябва да го изкъпе, накърми и преповие. Акушерката е до нея, за да й помага и окуражава.

Раждане на въже

Освен съвременния начин на раждане на специален родилен стол японките често избират да родят по традиционен начин. Във всяка голяма болница в страната на изгряващото слънце има две родилни зали – едната с родилно легло, а от тавана на другата виси въже, като наоколо са разпръснати възглавници. Когато жената иска да роди по традиционния начин, тя се облича в кимоно и по време на напъните се хваща здраво за въжето. Така японката ражда бебето си в полуклекнало положение.
Доказано е, че този начин има своите предимства. Гравитацията помага на малкото човече по-бързо да излезе от родилните пътища и да се скъси процесът. След като бебето се поеме от неонатолог, добре подсушено и прегледано, също се облича в кимоно. Често още в първите минути след раждането бащата влиза при родилката, за да могат тримата да легнат на възглавниците и да се насладят на този така скъп за тях момент – раждането на Новия живот.
Почти никога японските татковци не прекрачват прага на родилната зала, преди бебето да е изплакало.

Във вода?

Въпреки че Япония е заобиколена отвсякъде с вода, японките не са привърженички на водното раждане. При тях и раждането у дома не е толкова популярно, колкото е в Западна Европа или в САЩ.

Спокойствието преди всичко

Младите японки са много по-спокойни при отглеждането на детето си. Те добре осъзнават отговорността, която поемат. За тях раждането е само малка крачка към най-голямото изпитание в живота им. Добре е всяка бъдеща майка, подобно на японката, да разбере, че усилията не приключват само с раждането на бебето, а предстоят... Младите дами в Япония разчитат само на собствените си сили и това ги прави още по-добри майки.