Още от най-ранна възраст децата от тази зодия заявяват своята лидерска позиция. Дори бебето Козирог умее да мобилизира вниманието и грижите на всички околни към взискателната си особа.


Никак не е странно, че понякога възрастните се отнасят към детето Козирог като към зрял човек. То е целеустремено, не се плаши от трудностите, преодолява ги не с лекота, а с много труд и усърдие, но и с ентусиазъм. Колкото по-мъчно му се удава някоя дейност, толкова по се вкопчва в нея и не я изоставя, докато не я овладее. Всеки успех напомпва самочувствието му. Това е зодията на преуспяващите, на призваните лидери и съзидатели. А подготовката за тази мисия май започва от... пелените.

Момчето Козирог
Малкият Козирог никога не отстъпва своята централна позиция, независимо от обстоятелствата. Обикновено момчето изглежда по-голямо и зряло от връстниците си. От най-ранна възраст то проявява силна интуиция и винаги успява да докаже, че е право. То не търпи упреци и забележки и с всички средства е готово да ги отхвърли или поне да ги омаловажи.
С амбиция и с последователност момчето Козирог може да се справя и с най-трудни проблеми, което не винаги се харесва на компанията му. Оправданото му самочувствие понякога го изолира и прави единак.

Момичето Козирог
В ранна възраст малките представителки от тази зодия са стеснителни и плахи, но постепенно набират самочувствие и изявяват лидерските си умения.
Госпожица Козирог много добре се ориентира във всяка обстановка. Тя е любознателна, наблюдателна, практична, общителна. Достатъчно е да се проследи поведението й в игрите, за да се разбере, че не обича да губи и на всяка цена се стреми да спечели, да бъде забелязана и да чува овации. Слабото й място е липсата на чувство за хумор. Момичето не може да приеме дори най-дребната шега, отправена към него.