Момчето Още от първите си месеци на белия свят момчето от тази зодия с интерес разгадава света около себе си. В това занимание силно разчита на помощта на мама и татко. Ако те не му я осигуряват, демонстрира обидата си. За целта използва силния си плач.


Малкият Козирог внушава на околните, че ще е личност с характер. Че няма да приема формално отношение, а ще изисква пълно отдаване, постоянни грижи и любов от страна на близките си. До голяма степен неговите родители ще са в ролята на жертви, но това, което ще им влива сили, ще са силната амбиция и любознателност на малкия господин.

Момичето Още от бебе момичето Козирог смайва с умението си бързо и точно да запомня. Неговата бъбривост като че ли пропуска нечленоразделния етап. А погледът му – умен и съсредоточен, отрано  издава бъдещия интелект.
Не е лесно да се предлагат знания на госпожица Козирог, защото нейните интереси постоянно се менят и “размножават”. Онова, което обаче тя успее да усвои, трайно ще се съхрани в паметта й. Затова родителите й не бива да посрещат с досада пороя от въпроси на любознателното момиче. Най-доброто, което могат да направят за детето си, е да му дават точни и мъдри отговори.