Детето Овен се ражда със заложена амбициозна програма – да проучва света, който го заобикаля, и да отстоява себе си. За него винаги най-важна ще е целта. То ще я следва и ще се стреми да я реализира, както намери за добре.

Черти от характера
Малкият Овен е пълен с енергия и като че ли не познава умора. Той постоянно е в движение и е в центъра на всяка среда, в която попадне – в игрите, в семейството, в детската градина... Предпочита динамичните занимания, в които има повече участници. За него  обаче е важно да е лидер и да има около себе си “шерпи”, т.е. командвани от него, които му се подчиняват.


С присъщото си любопитство и очарование и с неизтощимото си желание за игри това дете като че ли е родено да остане дълго в детската възраст. Неговите интереси са всестранни и неизчерпаеми, но често твърде хаотични и краткотрайни. Овенът лесно се завладява от всяко ново и непознато нещо, но не се задълбочава.
С детето Овен винаги трябва да сте нащрек, защото обича да се впуска и в опасни занимания. То често избухва, проявява агресивност и непокорство. Това поведение може да прогони неговите приятели и то задълго да остане изолирано от средата си. А по характер не е саможиво, затова в тези случаи ще страда.

За малкия Овен удоволствията са насъщна “храна”. Впускайки се в тях, той изразходва излишъка от силите и енергията си и се зарежда за нови “подвизи”. 
Не се опитвайте да опитомите това дете. Усилията ви ще са напразни, а резултати почти няма да има. То не търпи да бъде наставлявано и строго контролирано. От най-ранна възраст ще се противопоставя на това какво да облича и какво да яде. Приемете характера му такъв, какъвто е, защото в противен случай ще сте в постоянен конфликт с малкия Овен.

Как да му помагате?
 Отнасяйте се към детето Овен по-строго, не правете компромиси, защото рискувате да отгледате малък тиранин.
 Предразполагайте го да споделя и да ви има доверие, за да следите отблизо проявите и плановете му. 
 Осигурете му кът за любимите занимания, където да изразходва енергията си.
 Насърчавайте състезателния му дух и стимулирайте амбицията му да печели.
 Подхранвайте любознателността му. Четете му книжки и му предлагайте интригуващи предизвикателства.
 Ангажирайте неговото внимание със съзидателни идеи.
  Не се борете на живот и смърт с неговия инат. Битката ви ще е обречена, затова търсете компромисни варианти.
 Възпитавайте детето да е по-търпеливо, толерантно и да уважава другите.
 Борете се тактично и методично с неговата агресивност и импулсивност.
 
“9 месеца”