От най-ранна възраст детето Скорпион има независим и борбен характер. То много-много не се вслушва в чуждото мнение, затова трудно ще му внушавате своите възпитателни принципи. Едва ли ще постигате мир с малкия Скорпион, ако не отстъпвате и не правите компромиси. Борбата с това дете започва още с яденето. По принцип то не е злоядо, но обича да налага своя вкус и да отхвърля с лекота всичко, което не отговаря на него.


Малкият Скорпион умее изцяло да се посвещава на онова, с което се залавя. Той винаги довършва докрай започнатото. Това качество често го отвежда към успеха.

По природа момичето Скорпион е капризно и изисква от околните специално внимание. То никога не е доволно от отношението на близките. Отнася се критично дори към подаръците от тях. Негов чест спътник е лошото настроение. Това до голяма степен ограничава компанията му и често то е принудено да живее самотно и в изолация. Иначе госпожица Скорпион е твърде взискателна към приятелите си, но не умее да се раздава за тях. До голяма степен има егоистична нагласа – обича повече да взема, отколкото да дава.
Това момиче е доста разсеяно, не го привлича физическата работа. То обича да мечтае и да сътворява измислени ситуации, в които изпълнява главната положителна роля. Момичето Скорпион има силно развита интуиция, която много му помага във взаимоотношенията с другите. Не го укорявайте, че понякога се държи своенравно. Старайте се да го променяте само с добри думи. Насърчавайте неговата активност, не го оставяйте да мързелува. Хвалете го за успехите, никога не ги омаловажавайте.

Малкият господин Скорпион може да е доста агресивен и това го прави заплаха за околните. Той трудно намира приятели, защото винаги се вторачва в недостатъците, а не в достойнствата на децата около него. Добре е да му внушавате по-голяма толерантност и търпимост, за да не е самотен и комплексиран. Възпитавайте го чрез убеждение. Стремете се да охлаждате страстите му и да го накарате да разсъждава под действието не на емоциите, а на логиката.
Детето Скорпион държи родителите си нащрек – около него няма спокойствие. Никак не е лесно да се отглежда и възпитава такова дете. Но не се отчайвайте – отстоявайте позицията си от гледна точка на справедливостта. Така няма да загубите доверието и уважението на малкия Скорпион и ще опитомите неговата опърничавост.