Духът на детето Стрелец има една посока – постигане на поставена цел. Към тази посока то хвърля всичките си “стрели”. В много отношения за това дете животът е игра, затова не го възприема прекалено сериозно. Не може да се твърди обаче, че малкият Стрелец е лекомислен и хвърчи във въздуха. Просто природата го е дарила със свободолюбив, енергичен и весел характер, което му помага без хленчене и мърморене да преодолява трудностите. Подхранвайте амбициите на детето си, защото те не са “голи”. Зад тях е вярата в собствените сили и умението не само да се преследват цели, но и да се постигат резултати.


Малката госпожица Стрелец е изпълнена с оптимизъм и ведро настроение. Тя постоянно привлича приятели. Понякога нейната искреност и честност я поставят в неловка ситуация, защото околните не обичат да чуват истината. Амбицията на момичето Стрелец често е в мноо посоки – рисуване, музика, спорт…

Момчето Стрелец обича шума, движението, атракциите. Когато спортува, то е в стихията си. Привличат го състезанията си и, разбира се, спечеленото първо място в тях. Не се мъчете да приучвате това сина си Стрелец да живее по правилата на приоритети и авторитети. Не го корете, че не се стреми към ред и чистота, че не е дисциплиниран. Неговият артистичен дух трудно се поддава на приземяване.
Добре е винаги да имате едно наум, че вашето дете Стрелец не понася изнервена обстановка и конфликти. То има нужда от честни родители, от верни приятели. Поощрявайте го да споделя с вас своите радости, тревоги и разочарования. Намесвайте се в живота му тактично и деликатно, без хитрост и груби похвати.

Не засягайте честолюбието на детето си, като изказвате съмнение в неговите способности. Малкият Стрелец е раним, затова често се налага да изслушване изповедта му. Отнасяйте се към него много внимателно и не омаловажавайте житейските му вълнения – независимо на каква възраст е.