Детето Водолей е свободолюбиво. То следва собствен стил на поведение и не подражава на чужди модели. Най-досадното нещо за него е еднообразието. Постоянно го привличат непознатото и тайнственото.


Момчето Водолей е много любознателно. Обича да експериментира, да анализира и да прави собствени разкрития. Момичето Водолей би желало да го възприемат като личност, а не като малко дете. Дъщерята Водолей не е мъжкарана, но се съпротивлява на прекалената суета около официални празненства.

Малкият Водолей помни лесно, но най-вече онова, което му е интересно. Изненадващо е обаче как леко и незабележимо усвоява и натрупва всякакви знания, факти, информация. Щом нещо го заинтригува, това дете може да му отделя неограничено време, а когато загуби интерес, бързо да го изостави.
Най-важното за детето Водолей е да му се осигурят самостоятелност и спокойствие – негово кътче вкъщи, в което то ще развихря фантазията и творческите си идеи. Не проявявайте снизхождение и мнителност към неговите занимания. То само ще ви разкаже за тях, ако е убедено, че има някакво постижение.