Къде може да заведете детето си, когато навън е студено, мокро и мръчкаво? Сещате ли се за най-подходящото място, където да се запознаете с последните модни тенденции, да напазарувате или пък да се видите с приятелки? Може дори да се отдадете на 2 часа въздишки по Брад Пит или Джони Деп в някой от най-новите им филми. Всичко това се случва само през зимата и само в Mall-а! Големите шопинг центрове се настаниха у нас през последните няколко години и вече в почти всички градове има Mall – или място, препълнено с магазини, кафенета и киносалони. За щастие повечето от тях предлагат и забавления за деца. На последния етаж в един от най-големите шопинг центрове в столицата – “Mall Sofia”, детският кът отваря врати точно в 10 ч. сутринта, а педагозите там си тръгват в 10 ч. вечерта, когато всички магазини вече са затворили. Така родителите могат спокойно да оставят детето си през целия ден, за да напазаруват, да отидат на кино или просто да се пошляят.


“При нас идват всякакви деца, най-малките са около 1 ½ год., най-големите – около 9-годишни. 

Има българчета, индийчета, арабчета, япончета, китайчета
Зимата е най-натовареният сезон. През седмицата работят трима педагози на смяна, а в събота и в неделя има по 5–6 души. Максималният ни капацитет е 50 деца”, разказва Стефания Алексиева, педагог и ръководител на детски кът в Mall-а.
Най-често майките оставят малчуганите за 1–2 часа, но има и такива, които се забавляват в продължение на 3 часа – зависи от това какво ги интересува.

Правилата са прости. Може да оставите детето си без проблеми в градината, стига то да е здраво. “Най-сериозният проблем през зимата е, че някои родители крият, когато малкото е настинало. Въпреки че ги увещаваме да не го оставят при нас, те настояват. Като педагози знаем кога детето има алергична хрема и кога страда от вирусна инфекция. Изискваме коректност от родителите, за да могат всички останали да играят на воля и без проблем в този период”, обяснява педагожката.
Ако детето е здраво, на влизане то
събува обувките си и се втурва да играе
За родителите обаче процедурата е малко по-дълга. Те трябва да попълнят картонче с трите имена, датата на раждане на мъника и да оставят телефон за връзка. Така възпитателите имат възможност да се свържат с тях, ако е нужно. В замяна майките и татковците получават бележка, на която са отбелязани часът на влизане и телефонът на детския кът. Ако се притесняват, някои родители могат да се обадят, за да питат как се чувства детето им.
Забавленията зависят от малчуганите. Игровите зони са достатъчни за всеки вкус. Има кът за рисуване и апликиране, кухня и място за куклите, където момиченцата, а понякога и момченцата, се забавляват да къпят и преобличат играчките.
Често малчуганите мият чинии и подреждат малките масички. Някои си играят с камиончета или редят пъзели, строят замъци или предпочитат да се спускат по пързалката и да се гмуркат в басейн, пълен с малки топки.
“Децата много обичат анимационните филмчета,
които гледат. Когато излезе “Рататуй”, всички започнаха да готвят и да редят масите за обяд. Нашумя ли “Спайдърмен”, и момченцата, и момиченцата играеха на човека паяк. Когато се появиха “Костенурките нинджа”, всички бяхме нинджи...”, обяснява Стефания Алексиева. Освен игрите обаче в детския кът педагозите предлагат и тематични забавления. Всеки месец те избират научнопопулярна тема. Така чрез разкази и играчки те обучават малчуганите за света наоколо.” 
Децата на Mall-а са изключително различни както по възраст, така и по темперамент. Малчуганите, чиито родители ги гледат у дома, са по-срамежливи и общуват по-трудно. Тези, които ходят на ясла или детска градина, се включват в игрите и забавите без проблем. По-малките предпочитат да играят сами или да се занимават с играчките. Големите пък лесно се включват в организираните забави.
Понякога педагозите срещат
затруднения в общуването с чужденците
“Питаме родителите да ни кажат някои основни думи на техния език, като “мама”, “вода” и др., за да можем да се разбираме. Ако обаче детето се разплаче, правим всичко възможно, за да го успокоим. В случай че не помогнат игрите и забавленията, веднага се обаждаме на родителите да го приберат, за да не разстройва останалите”, обясняват от детския кът.
Решихте ли вече къде да заведете малчугана си следобед? Проучване, проведено миналата година, сочи, че през зимата 64% от жените в по-големите градове в страната забавляват децата си в шопинг центровете. Всъщност няма нищо лошо в това – обадете се на няколко приятелки, вземете пари от портмонето на половинката си и напред към Mall-а.

Текст и снимки:
Мая Ковачева