Дори и в пандемия, екипът на отделението по неонатология не изневери на традицията да облича бебетата в коледни чорапи.

В седмицата на Коледа 12 бебета проплакаха в университетска болница „Дева Мария“. Точно на Рождество Христово своите родители зарадва Тея, а останалите 11 мъници се родиха в периода 23-30 декември. За 2020 година до този момент в УМБАЛ „Дева Мария“ са родени 1119 бебета.

Междувременно от отделението по неонатология не изневериха на традицията да обличат бебетата в коледен чорап, въпреки че в момента свижданията не са разрешени. За да спазят симпатичния обичай,  акушерките избраха изписването за подходящ момент, в който мъниците да бъдат пременени като най-очаквания коледен дар. Вече пет години неонатолози и акушерки даряват коледно настроение на младите родители по необичаен начин, като до този момент коледните дрешки бяха част от облеклото на бебетата по време на свиждане.

„Рождество Христово е символ на зараждащата се вяра и надежда за човечеството, това, което е и раждането на новия живот във всяко семейство. Това, че по време на най-светлите празници в годината майките са далеч от семействата си, не трябва да ги лишава от празнично настроение. Традицията да обличаме новородените им бебета в духа на Коледа е нашият принос към тяхното празнично настроение.“ коментират от отделението.