Коледните празници са най-прекрасното време от годината, но същевременно са и най-стресиращите, натоварени и изтощителни дни. Запомнете, че те са свързани с мира, надеждата, радостта и семейството, а не с безкрайното тичане по магазините, въртенето около печката или фамилните скандали.
Независимо дали вече сте родили, или коледният ви “дар” дреме спокойно в креватчето си, обещайте си, че ще направите всичко възможно да се насладите на празника, вместо да се молите той да свърши по-бързо. Ето няколко съвета как да се справите с коледното изпитание.

Пазарна епидемия
Ако не харесвате тълпите в големите търговски центрове и базари, избягвайте ги. Така ще си спестите част от неприятните емоции. Планирайте ранно пазаруване, особено ако имате ограничения във времето или във финансите. Не забравяйте, че можете да поръчате подаръци и от интернет. Просто се уверете, че сайтът е сигурен и че има възможност да върнете или да замените покупките си.
Вероятно ви се е случвало Дядо Коледа да ви донесе вещ, която не само не харесвате, но ви е и абсолютно безполезна. Ако се притеснявате, че можете да сбъркате в избора си, насочете се към по-непретенциозни подаръци за близките си – ароматни свещи, най-фин шоколад, чай или кафе, билети за концерт, кино или театър, а защо не и абонамент за “9 месеца”.

“Не!” на конфликтите
Приготовленията за празненството изсмукват и малкото ви енергия, особено ако терминът ви наближава. Прибавете към това доброжелателните съвети и капризите на роднини и приятели и дълго преди да им сервирате тиквеника за десерт, нервите ви ще са опънати до скъсване. Постарайте се да спасите Коледата.
Не забравяйте, че абсолютно никой не е перфектен и че не винаги нещата се случват така, както ги планирате. Малките несъвършенства на масата или в обстановката не са повод да мислите, че сте се провалила като домакиня.
Придържайте се към по-скромно празненство, тъй като едва ли командвате армия от чистачки. Не прекалявайте с украсата и избирайте ястия, които се приготвят бързо, съхраняват се дълго и са вкусни студени (или леко претоплени в микровълновата печка). Запомнете, че гостите ви са дошли заради вас, а не заради трапезата или украсата.
Ако тази година вие сте домакинята, не се стеснявайте да помолите гостите да ви помогнат, като всеки донесе по нещо за трапезата. Така ще си спестите изтощението от пазаруването и безкрайното готвене. И не забравяйте златното правило – ако жените приготвят ястията, мъжете почистват.
Наслаждавайте се на традициите, които ви носят спокойствие, и изключете всичко, което ви напряга и изнервя. Променяйте семейните ритуали така, че да пасват на дома ви, а не на родителите ви. Вашият приоритет трябва да е приобщаване на всички към празника, а не стриктно спазване на всичко, “както е било досега.”

Съвети за оцеляване
През празничния сезон тялото ви несъмнено се нуждае от повече грижи, но не подценявайте и психиката си. Опитвайте се веднъж дневно да се зареждате физически, емоционално и духовно.
Независимо какво казват шефът и колегите ви, вашето здраве е по-важно от служебния купон. Имайте предвид, че повечето хора ще проявят разбиране, ако си тръгнете по-рано или просто не се появите.
Включвайте в менюто си повече плодове и зеленчуци. Избягвайте твърде препържените, препечените и пресолените вкуснотии, които плуват в мазнина или в майонезен сос. Преди да отидете на гости, хапвайте нещо, за да не пристигате гладна. Вместо мазна баничка от близката закусвалня, изяжте сезонен плод или шепа ядки (не фъстъци!).
Отдавайте се на занимания, които ви носят хубаво настроение. Наслаждавайте се без угризения на времето, което прекарвате с новороденото, и на миговете близост с партньора.
Вместо да се карате с шефа или с досаден колега, излизайте от офиса. Разходката по обяд или след вечеря ще ви зарежда с енергия и ще успокоява мислите ви.
Подремвайте. Коледните празници са стресиращи, а наближаващият термин или вече роденото бебе ще изчерпят енергийните ви запаси.
С приближаването на раждането все по-трудно ще изпълнявате задълженията си. Помолете партньора си да ви помага при чистенето или пазаруването. Ако ви посети неканена приятелка, включете я в опаковането на подаръците.
Преди всичко не забравяйте да почивате. Бременността е достатъчно тежко изпитание, научете се да се щадите. Насладете се на мисълта, че следващата година ще е толкова по-различна...