Списание “9 месеца” направи проучване сред 129 бременни от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

64% от бременните предпочитат да почиват на море, защото само там се чувстват напълно спокойни. Повечето от бъдещите майки свързват приятните усещания на почивката с шума на вълните и слънчевите бани. Други пък се наслаждават на плуването и плажния волейбол. Има и такива, според които най-весело може да стане само край морския бряг и огъня на плажа. Част от запитаните (20%) обаче предпочитат да почиват на планина. Те не биха заменили чистия въздух и спокойствието сред огромните дървета и красивите поляни. За 16% от жените и планината, и морето са идеални за почивка. Те нямат предпочитание за мястото, стига да са с любимия човек.

48% от бъдещите майки мечтаят да посетят някоя страна от Западна Европа. Повечето от тях се спират на Испания, Франция или Италия. Според тях това са държавите с най-богато историческо наследство, в които хората са най-отзивчиви, а има и много забележителности, които да посетят. Други 24% предпочитат екзотиката и биха направили по-далечно пътуване – до Куба, Бразилия или Мексико. Има и такива, които биха се включили дори в карнавала на Рио де Женейро. Екзотика се открива и в желанието на 20% от анкетираните, които харесват източната култура и искат да посетят Индия или Япония. Не са малко и любителките на Китай и Тайланд. Някои от бъдещите майки мечтаят да влязат в забранения град, да се качат на Великата китайска стена, да хапнат суши или да се облекат в кимоно. Изтокът, но не толкова далечен, може да се открие в мечтите на 12% от бременните, които с удоволствие биха си купили билет за Израел, Дубай, Египет или Ливан. Те не се страхуват от проклятието на фараона и с удоволствие ще влязат в пирамидите и ще посетят музея в Кайро.

28% от запитаните все още не са осъществили пътуване до определена държава. Преобладават желанията за екскурзия до САЩ или до Испания, но има и такива, които предпочитат да видят далечни места като Сингапур или Таити. Други 24% бленуват за околосветско пътешествие. Именно това биха направили, ако спечелят от лотарията. 20% предпочитат да се усамотят с любимия човек на екзотичен остров с кокосови палми и да се отдадат на греховни удоволствия. Такива са и мислите на 8% от бъдещите майки, които копнеят за почивка със сауна и масаж всеки ден, но все не могат да я осъществят. 8% от запитаните биха се качили на кораб, ако имат възможност, и биха обиколили всички морета и океани.

68% от анкетираните искат да отидат на най-незабравимата екскурзия с любимия човек. Според тях идеалната почивка е само в интимна обстановка. Други 28% обаче смятат, че е най-добре цялото семейство да се отправи на далечно пътуване, защото така е по-забавно. Има и такива (4%), които предпочитат по-големите компании и според тях незабравими пътувания могат да се осъществят само с приятели.