Списание “9 месеца” направи проучване сред 172 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

58% от бъдещите майки правят дълги разходки независимо дали навън е студено. Те предпочитат да прекарат свободното си време на чист въздух, а не да са затворени между четирите стени на дома си. Има и такива (26%), за които обаче бременността е извинение да се отдават на мързелуване и те с наслада посвещават всяка свободна минута на някой сериал или интересен филм по телевизията. Не са малко и жените (16%), които се обграждат с купища възглавнички и се унасят с увлекателна книга в ръка. Сред по-нестандартните дейности, с които бъдещите майки запълват свободното си време, са бродирането, рисуването, моделирането и плуването.

78% от анкетираните ходят на театър веднъж или два пъти годишно. Обикновено те предварително избират някоя постановка и си купуват билети няколко седмици по-рано. Повечето от тях изказват съжаление, че не успяват да се отдадат на това изкуство по-често. Около 10% от запитаните редовно следят постановките и всеки месец ходят на театър.

21% от бременните са прекарали 2 часа в компанията на симпатичните анимационни герои от филма “Мадагаскар 2”. Повечето от тях биха го препоръчали на всички свои познати, защото е наситен с хумор и разтоварва зрителите. Около 16% от запитаните са предпочели да гледат екшъна “Джеймс Бонд 4”. За съжаление въпреки участието на Даниел Крейг повечето бъдещи майки са разочаровани от преживяването. Военната драма “Австралия” е привлякла вниманието на 12%, а на най-касовия филм в историята на британското кино “Мама Миа” са се насладили повече от 10% от запитаните.

30% от бъдещите майки споделят, че последната книга, която са прочели, е “Аз съм бременна”. В този етап от живота им информацията за 9-те месеца и отглеждането на бебето е най-търсена. Други предпочитани книги в колекцията на анкетираните са “Пренатално възпитание” и “Как да отглеждаме бебето”.

36% от запитаните признават, че предпочитат да слушат поп музика. Тя ги успокоява и е подходяща за всяка ситуация – от вечеря с роднините до упражнения за тазовото дъно. Не са малко и тези (26%), които имат купища дискове със стари хитове от 70-те и 80-те години на миналия век. Повече от 20% от бременните често пригласят на най-известните български изпълнители. Попфолкът и джазът са най-мразените музикални стилове от бъдещите майки.

47% от бременните нямат достатъчно време и не гледат нито един сериал по телевизията. Те предпочитат да отидат на кино или да се срещнат с приятели. Други (37%) обаче всяка вечер отделят по 1 час, за да следят медицинските казуси на ”Д-р Хаус”. “Монк” също има много фенове. Странният чудак привлича пред телевизора 26% от бъдещите майки. Не са малко и почитателите на “Отчаяни съпруги”, “Бягство от затвора” и “От местопрестъплението”.
 
79% от анкетираните предпочитат да останат у дома и не посещават нощни клубове и дискотеки, защото са много задимени, а музиката в тях е прекалено силна. Едва 10% споделят, че се срещат с приятели навън в по-късните часове. Те обаче предпочитат пиано баровете, където шумът и алкохолът са в умерено количество.

42% от бременните редовно ходят на екскурзия в планината. Повечето от тях се качват на Витоша, Рила и Родопите. Обикновено бъдещите майки нарамват раниците и се разхождат за ден, по-рядко остават да преспят в някоя хижа. Около 32% от запитаните предпочитат да си седят у дома. За повечето от тях планината крие само опасности.