Обичате ли пещерите? Да. Не. А влизали ли сте някога в солна пещера? Място, далеч по-уютно и комфортно за вас и вашите малчугани. Помещение, в което можете да съчетаете времето си за релакс и времето за игра на вашите деца. Освен тези две положителни страни, има и трета – профилактика и подобряване на здравното състояние на цялото ви семейство чрез вдишването на отрицателните йони и микроелементите, съдържащи се в хималайската сол. Откъде се внася солта у нас, как е изградена пещерата, какви са ползите от нея и за какво благоприятства, какво представлява солната терапия и т.н. Отговори на всички тези въпроси даде Вероника Асенова, собственик на Солната пещера в България…

Как ви хрумна идеята да направите солна пещера в София? Тя единствена ли е в България?


Съвсем случайно в интернет пространството попаднах на обява и реклама за изграждането на такива пещери. Хареса ми идеята, започнах да чета, проучих и веднага взех решение, че искам да направя такова нещо и в България. Оказва се, че в Европа солните пещери са много разпространени. Идеята за тях се е зародила в Полша, дори ги наричат „Източноевропейското чудо”. Само за сравнение – в Чехия има 265, а в Италия 275. В България това е първата солна пещера и единствената засега.


Как я изградихте и какво представлява тя?
Солната пещера е изградена от чешка фирма, чиято единствена дейност е изграждането на солни пещери и солни сауни в Европа и извън нея. Пещерата е помещение, чиито стени са изградени от 10 тона хималайска сол, а подът – от 2 тона бяла каменна сол. Целта на престоя в пещерата е вдишване на отрицателните йони и микроелементите, съдържащи се в хималайската сол, както и профилактика и подобряване на здравното състояние на човека.


Каква е температурата в пещерата?
В пещерата се поддържа специфичен микроклимат, като температурата не надвишава 20–22°С, а влажността е между 70 и 80%.


Разкажете ни повече за солта… Откъде я внасяте и как?
Добре известно е, че солта има решаващо значение за нашето съществуване, но не бива да забравяме, че има огромна разлика между готварската сол и оригиналната кристална сол.
Добиването на кристалната хималайска сол е изцяло ръчен процес, при който не се използват никакви механични уреди или взривни техники. Измива се на ръка и се суши на слънце. Този естествен метод гарантира запазването на нейните благотворни биоенергетични качества. Хималайската сол в пещерата е внесена от Пакистан, където се добива. Част от останалите продукти, които продавам, се внасят от Германия.


На каква възраст трябва да е детето, за да го доведем в пещерата?
Практически няма възрастови ограничения. Солната терапия е неинвазивна, напълно пасивна и релаксираща форма на алтернативно лечение, което дава доказани резултати при страдащите от алергии, бронхиални и дихателни проблеми, кожни заболявания и стрес.


Какви въздействия оказва солта върху децата и бременните жени?
Солта създава антибактериална, антипаразитна и антиалергенна среда. Солната терапията принадлежи към категорията физически терапии, без лекарства и неинвазивно лечение на заболявания като aстма, aлергии, бронхит, синузит, хроничен фарингит, хроничен тонзилит, пневмония, сенна хрема, екзема, дерматит, псориазис, муковисцидоза, нервност, нарушена концентрация, нарушения на съня, хъркане, емфизем.


Каква е продължителността на един престой?
Продължителността на един терапевтичен престой е 45 мин, но тъй като това е естествен метод, без никакви агресивни и външни въздействия, практически няма проблем той да е и по-дълъг.


По какъв друг начин се използва хималайската сол?
Освен за халотерапия, т.нар. терапия със сол или вдишване на сол, солта може да се използва и за гаргара, след като се направи соле-разтвор. Използва се при възпалено гърло, инхалации, за промивка на синусите и очите, за освежаване на устната кухина, а също и като разтвор за пиене за прочистване на организма. Трябва да споменем и масажите със солни камъни, детоксикиращите и релаксиращите вани.

Колко процедури е желателно да се направят, за да има ефект от терапията?
Халотерапията в този си вид е препоръчителна за профилактика на организма. Нужни са 5 до 10 процедури в рамките на 1 месец, два пъти годишно, например пролет и есен. Ако е необходимо да се повлияе някакво заболяване, процедурите трябва да са повече.


Какви други продукти от хималайска сол предлагате?
Предлагам трапезна сол в различни разфасовки, свещници, лампи – обработени и необработени, плочи за готвене, део сапун, кристали за соле-разтвор, солни пана, солни пъзели, панели за сауна, а също и естествени солни камъни. Солта като интериорно решение – за облицоване на стени, колони, барплотове, масички, огледала и много други, все по-често навлиза в домашния бит.