Астрологията е наука, която е възникнала вероятно с появата на човекa на Земята. Във всички древни цивилизации са открити сведения за звездите. Много от известните учени и мислители са били астролози –  Питагор, Аристотел, Птоломей, Архимед и др.В миналото астрологията е била достъпна за малцина. Днес астрологията е достъпна за всички. Човек получава звезден печат в момента на първото си  вдишване. Затова е важно да се знае точният час на раждане. Визитка на хората може да бъде тяхната звездна карта. Там е написано всичко за тези, които обаче могат да го четат. Астрологичната консултация може да ни помогне да разгърнем по-пълно личността си, да открием неподозирани заложби и да оползотворим по-голямата част от потенциала на живота. Знанието е сила – сила да се променяш, да растеш, да се развиваш, да добавиш качество към живота. Астрологията се превръща в занимание за цял живот.


Милена Христова подготви хороскопа за сайта на списание „9 месеца”. Ето какво споделя тя: „Моята среща с астрологията започна преди 15 години, когато не можах да приложа стандартните методи, за да отгледам и възпитавам децата си. И потърсих нестандартното. Съставих хороскопи на цялото семейство и започнах да изучавам и да проверявам на практика как се проявяват звездите. Приложих науката за звездите в ежедневието и с децата ми се развивахме и израствахме заедно. В последните години често с тях разглеждаме и обсъждаме хороскопи, правим прогнози и следим развитието на света около нас. Тъй като работя като акушерка, оказа се, че това е естествено допълнение към работата ми с бременни. Младите семейства могат да планират своите деца. А тези, които вече ги отглеждат, могат да се консултират за тяхното развитие, хранене, възпитание, темперамент, насоки за професия, спорт и цели в живота.”

 

Oвен

Овенът е първият знак на Зодиака и е огнен по природа. Това е първият знак на огъня (другите са Лъв и Стрелец) и е свързан с първичния импулс за съществуване. Символът  на знака прилича на изригващ гейзер и показва бликащата жизнена енергия на Овена. Децата, родени под този знак, ще бъдат надарени изобилно с жизнена енергия и дори ще им е трудно да я управляват. Такава трудност ще изпитат и родителите. 


       Овенът е индивидуалист, не следва другите, обича да ръководи и поучава.  Той е войнът на Зодиака и е представен от самия бог на войната Марс. Често е войнствен и смел до безразсъдство. Може да причини хаос и безредие около себе си, ако няма стабилна цел. Неговата свръхактивност, ако не е насочена правилно и е ограничавана, може да го направи  тревожен, неспокоен, раздразнителен и свадлив. Това може да провокира и други отрицателни качества, като склонност към разрушително излишество и екстравагантност. 
       За да постигнат успех, родителите трябва да наблегнат на възпитание, развиващо положителните характеристики на Овена. Това са да бъде новатор, амбициозен, прогресивен, инициативен, да ръководи, волеви, смел, справедлив, самоуверен, борбен, страстен, идеалист, с бърза мисъл. Добре е Овните да бъдaт насочени към работа, позволяваща изява на новаторските качества и творчеството и възможности за изява на личната инициатива. Те не винаги могат да реализират своите идеи докрай, защото често губят интерес, докато дочакат крайния резултат. За целта е необходимо да се научат да работят в екип и че не може да реализират всичко сами и  да разчитат на другите.
      Урокът, на който ни учат Овните, е, че посвещаването на една идея с пълна вяра в успеха е условие за успех. Овенът винаги се бори за нещо –  от личното налагане в обществото до борбата за общочовешка справедливост, социални идеи и други общочовешки каузи.

Близнаци

Близнаци е първата от трите въздушни зодии. Въздушните знаци (Близнаци, Везни и Водолей) са мисловни и духовни. Те символизират най-леката и ефирна материя на Земята.  Родените в Близнаци търсят знания от най-ранна възраст, често  се самообразоват и това продължава цял живот.  Впечатлителни и интелигентни, контактни, красноречиви, чувствителни, приветливи, демократични, любезни, човечни, учудващо променливи и крайно полярни – това са част от характерните черти на знака. 
     Близнаците винаги имат поне две лица. Затова понякога ги смятат за лицемери. Но в действителност Близнаците предпочитат да бъдат приятни и да поддържат мнението на събеседника, дори и да не го споделят, защото наистина могат да видят една ситуация от двете и страни.  Те са гении в общуването – услужливи, внимателни и винаги притежават необходимата за събеседника информация. Това са посланиците между хората, както Меркурий, управителят на Близнаците, е посредник  между б оговете и хората. Контакти, срещи, разговори, новости са основната движеща сила в живота.
      Близнаците имат много бърз мисловен процес, те се ориентират мигновено във всяка ситуация. Умът им работи като компютър, като темите на екрана се сменят много бързо. Поради тази причина понякога изглеждат външно хладни, повърхностни, нестабилни, бъбриви и лекомислени. Те схващат бързо външните факти и особености поради острата си наблюдателност. 
     Близнаците са „децата на Зодиака”. Те запазват младежкия си дух и обикновено изглеждат по-млади от действителната си възраст. Младежкото се изразява в непосредственото поведение, те лесно се адаптират към нови условия и влизат в контакт с другите. Близнаците учат другите знаци на изкуството на вечната младост, като запазват свежестта на възприятията, на способността да се учудват и жаждата за знания и нови преживявания.

Рак

Ракът е знакът на лятното слънцестоене. Слънцето достига най-високата си точка.  От друга страна, това е първата от трите водни зодии и се управлява от Луната.
     Ракът е „майката на Зодиака” – знакът на изхранването, поддържащата живота жизнена енергия на природата. Велик знак на майчинството – да се грижи за всяко нещо, което има нужда от закрила. Изхранването, препитанието  на семейството и емоционалното задоволяване на най-близките хора са основна грижа на родените в дните на Рака. Раците обичат дома, уюта и привличат нуждаещите се от топлина и утеха. Ако не са превъзходни готвачи, те винаги намират места, където готвят вкусно.  
     Раците са впечатлителни, с богато въображение, склад от настроения или море от усещания и емоции. Те умеят да чувстват душите на другите. В тяхно лице имате винаги верен и предан приятел. Еволюиралите Раци са добри психолози. На пръв поглед могат да изглеждат резервирани, не бързат да влязат в близък контакт, знаейки, че той може да бъде болезнен и да донесе разочарование. Ракът в действителност е меко същество в твърда черупка, не излиза от черупката си, защото знае, че може да бъде наранен. Ако Ракът не поиска, не можеш да го убедиш в нещо, но, ако спечелиш доверието му, ще откриеш удивителната му способност да разбира много точно ответната емоционална реакция. Силното въображение и изключителната му чувствителност го отнася в един по-красив свят на фантазиите.  
     Раците държат здраво на личното и на отживялото архаично минало. Имат силна памет и често помнят неща, които е по-добре да бъдат забравени. Една лоша дума или случка могат да бъдат простени, но никога забравени. Говорят за отминалите дни и продължават да живеят в тях, а това спира прогреса им. Ракът не обича да го управляват, но обожава тайно да манипулира хората. Има желание да властва над другите и не търпи никакви водачи или учители. Характерна черта – настойчивост, оттук и голяма твърдост и решителност, както и привързаност.

Лъв

Лъвът е вторият огнен знак. Наречен още „сърцето на Зодиака”, неговия живот и огън. Лъвът е център, около който кипи живот. Управител на Лъва е Слънцето и физически отговаря на сърцето в тялото на човека. Това прави Лъва активен, изпълнен със свръхсила, издръжлив и устойчив чрез жизнеността. Ако трябва с три думи да се характеризира този знак, това са: сила, енергия и воля. Душите Лъвове имат енергия и воля да посрещнат смело, интелигентно и царствено трудностите в живота. Надарени с любвеобилно сърце, Лъвовете са весели, свободни, благи и все пак царствени по природа. Това безспорно е най-царственият знак на зодиака. Проявява висок дух и естественото му поведение е благородно спокойствие. Дребнавостта е едно от качествата, които не понася, както и лъжата. Лъвовете притежават организаторски талант, поддържат, управляват и направляват. Те са добри ръководители, действащи с размах, с мъдрост и любов. Обичат да покровителстват и мнозина търсят тяхната сигурност. Понякога Лъвът демонстрира гордо високомерие и това може да отдалечи другите. Никога не трябва да им се противоречи направо, но затова пък винаги може да се призове вроденото им благородство и да се помолят за каквото и да е. Най-мъчителни за Лъва се ситуациите, които хронично накърняват достойнството му или го поставят в подчинено положение. Не се опитвайте да пречупите гордостта на Лъва или да го дресирате. По-добре се потопете в морето от любов и жизненост и не забравяйте, че дълбоко в душата си Лъвът е едно голямо коте. Лъвовете са много влюбчиви и романтични. Доброто им сърце е като магнит за околните, които винаги могат да намерят утеха и разбиране при тях. Запазват детската игривост прeз целия си живот и много обичат компанията на децата. Лъвът е актьор и изпълнител, сътворява и излиза на сцената на живота. Лъвът винаги има нужда от сцена и публика.

Дева

Девата е втория земен знак от триадата Телец-Дева-Козирог. Втората степен на стихията Земя. Това са знаци на материята, на формата, на най-плътната същност на Земята. Девата като второ, по-висше стъпало, забелязва и усеща формата чрез подробностите и се осъзнава като неин носител и много се гордее с това. Раздробява детайлите до степен това да изгуби всякакъв смисъл и усещането за форма да изчезне.  Чистота и ред – това е една от главните и кармични задачи. Притежава болезнена чистоплътност и погнуса.
    Девата непрекъснато поставя въпроса: „Защо?”, търси причините и иска да знае защо. Тя е критична, аналитична, възприема идеите, мислите, но гледа на нещата частично. Това често води до тесногръдие и консерватизъм. Тя е повече градивен, отколкото творчески, методичен, дисциплиниран и изпълнителен знак. Като управител на Дева се смята планетата Меркурий. Придирчива до дребнавост, педантична, нещо, което често дразни околните. 
     Девите рядко могат да бъдат разбрани при първа среща, защото са срамежливи и резервирани, но когато създадат приятелство, те са добри приятели. Скромността е едно от най-добрите им качества. Всяка Дева, независимо от нейната душевна възраст, държи на физическата чистота и чистоплътност. Девата управлява здравето. Представителите й са изключително добри в медицинските професии. Всички, лекувани от Деви, бързо оздравяват. Имат естествен усет за храни, за рационален и природосъобразен начин на живот. Сред тях често се срещат природозащитници и еколози.
     Девата трябва да преодолее навика си да се тревожи за незначителни нища. Да избягва безцелното многословие и изразходването си в празни приказки. 
    Девата учи останалите знаци на радостта да служиш и на смирение. От противоположния знак Риби трябва да научи да не съди хората, да ги приема каквито са и да прощава слабостите им. Да се научи, че не всичко може да се изчисти.

Везни

Везни е втората въздушна зодия от триадата на Въздуха – Близнаци, Везни и Водолей. Изобразява се като везна с две блюда, понякога везните се държат от човек, но по-често се изобразяват самите везни. Везни се изписват с двоен глиф, както всички въздушни знаци. Горната линия е извита – тя представлява небесния свод. Долната линия е права – линията на хоризонта, на земната реалност. Равновесие между двата свята. 
    Везните винаги се стремят да осъществят и поддържат в себе си равновесие. Животът непрекъснато ги претегля, а и те самите непрекъснато претеглят себе си. Трудно вземат решения, защото взетото решение вече е наклонило везните в едната посока. А те биха искали винаги да има и друга възможност. Колебливостта им ги прави по-подходящи за работа в екип. Там дават необходимата обективна оценка и създават хармонична атмосфера, най-добри са там, където има условия за равнопоставеност, толерантност и почтени взаимоотношения. Везните са умни, интелектуални, логични, съобразителни, моментално преценяват (претеглят) непознатите. Нежни и уязвими вътрешно, те успешно го прикриват под външна хладина и обективност.
     Везните са маховикът на зодиака – човек се издига по спиралата на еволюцията, като придобива увеличаваща се хармония на равновесието.  Равновесието се постига чрез борба, а спокойствието – чрез голяма битка между плътта и духа. При силно изразени Везни в живота има преминаване на или-или, достигане до крайности, като разпятие за човека. Планетата Венера управлява Везните, управлява венозната кръв и нейната циркулация, и деня петък. Венера е и планетата на любовта. Животът на Везните са любовта и музиката. 
    Везните са родени дипломати – успяват да видят всяка ситуация от двете страни и се стремят да я балансират. Притежават изтънчено естетско чувство. Когато живеят сами, не са щастливи. Подложени са на пречистване чрез опитности в любовта и брака. Ако решат да сложат край на една връзка, ще го направят така, че другата страна да поеме инициативата.

Скорпион

Скорпионът е един от най-неразбраните знаци в Зодиака. Това е вторият знак от стихията на Водата. Глифът представлява трикратно слизане и качване от висшите светове до бездните на мрака с последно усилие нагоре – към светлината на духа. Освен образът на скорпиона, има още няколко символа в зависимост от степента на еволюция. Първият – тарантула – подхранвана от безсилието и омразата на жертвата си, прекрасен черен учител. Втората – сивият гущер – не му достига благородство, психическа култура и прозорливост. Пасивен, но притежава общия за всички степени на Скорпиона магнетизъм, сила на погледа и емоционалност. Третата степен – орелът – могъща птица, няма да нападне първа слабия, ще защити близките си. И четвъртата, най-висша изява на Скорпиона е представена от гълъба – символ на Светия дух. Това е човек, който не таи у себе си никакво зло и е прозрачен за всяка агресия. Всички тези образи дават ясна представа колко многостранен, разнолик и неразбран може да се окаже Скорпионът. Това е мистичен знак, свързан с окултните науки. Скорпионът е едно огромно бойно поле – на чувства и желания. Те създават рай или ад в зависимост от качествата и нивото на развитие на душата. Пороци като завист, ревност, страст към отмъщение и спорове, агресия, инат и омраза трябва да бъдат премахнати с помощта на волята. Скорпионите не крият своите мнения, те са прями силни и непоколебими. Притежават голяма работоспособност, свършват работата докато другите още я мислят. Скорпионите са силни характери (слаби Скорпиони няма!). Сексът играе винаги важна роля в живота на Скорпиона, но той умее де се контролира и това не е водещ фактор в поведението му. Лесно манипулира хората. Затворен, много малко хора разбират дълбокото му чувство за собствено достойнство. Учи другите знаци на най-трудния урок – че след смъртта има възкресение, че дори в най-гъстия мрак не трябва да угасва пламъкът на духа. Скорпионът е знак на дълбока трансформация и духовен стремеж. Въпреки многото различия в еволюционното си развитие всички Скорпиони дълбоко в душата си знаят, че потенциално са гълъби!

Стрелец

 Стрелецът е третият огнен знак в зодиака. След Овена и Лъва това е третата степен – най-висшият огън. Тук енергиите на огъня се дестилират в умствена сила, която носи освобождение на небесната светлина. Ентусиазмът и вдъхновението, присъщи на огнените знаци, тук са обърнати навън и насочват така, че да променят света и да го направят по-добър.
       Символично Стрелецът е представен от кентавър, който се цели със своята стрела в небето. В долната, животинска част, инстинктите са много силни, силни са и страстите и желанията, които трябва да бъдат обуздавани. Умствен знак. Човек, който не пада духом, радостен, устремен и с непресъхващ оптимизъм. Това е един от най-жизнерадостните зодиакални знаци. 
      Стрелецът притежава изключителна жизненост. Можете да го познаете по леката походка. Обича екскурзии и спортове на открито. Пристрастен е към физическата бързина, добър атлет, обича високите скорости, автомобилни и самолетни състезания. Стрелецът се чувства у дома си по всички пътища на света. Това е един велик пътешественик и авантюрист. Може да прекара години наред в постигане на една цел, но веднага след това вижда друга, защото истината е безкрайна и движи човека непрекъснато напред и нагоре – вечното спираловидно пътуване.
      Стрелецът, както и Близнаците, е силен в изказа, но слаб в мълчанието и слушането. Безпристрастен, използва думите като стрели и улучва онова, което е слабо и неискрено у другите. Казва нещата така, както ги мисли, често удря направо в целта и много пъти несъзнателно закача най-болната тема в разговора. Рядко изслушва събеседника си внимателно и му липсва „обратна връзка”.  Добре е да се научи и да развива умението да изслушва. Развитият Стрелец не се интересува от другите поради любопитство, не говори злобно и не клюкарства. Пристрастен към чувството за истина и към „честната игра”. Стрелците са идеалните учители. Те знаят индивидуалната нужда на всеки и са истински възпитатели. Любознателни, с дълбок научен интерес към всички области на живота. Поддържат жив младежкия си огън дори и в напреднала възраст.

Козирог

Козирогът е третият знак от триадата на стихията Земя. Това е третата, най-извисена степен на Земята. Козирогът има няколко символа, степенувани по съвършенство. Най-първият и най-често срещан е Рибата-Коза – изобразен като коза с рибешка опашка. Това символизира дуализма на този знак – да потъне в море от егоистични желания или да се издигне над физическия свят в планинската област на духовната дейност. Козата – по-висшата изява на Козирога, се катери в планините, търси най-високото място, най-високото обществено положение, стремейки се към върха. И третия символ – еманация на съвършенство, граничещо с нереалното е символизиран от Еднорога – победител във всички трудни изпитания. Управител на Козирога е планетата Сатурн. Той дава на човека силна памет, както и мълчалива сила, плод на търпение през многото животи на препятствия, които са били за добро, за израстване на душата. Сатурн дава смелост и чувство за отговорност. Човек изглежда сериозен и строг, целеустремен, упорит, издържлив, практичен и трудолюбив. Добър организатор и изпълнител, верен, благоразумен и надежден. Козирозите мразят лъжата. Можеш да излъжеш Козирога само веднъж. Не допускат хората лесно до себе си, проверяват ги дълго време. Но като приятели са лоялни и много верни. Практически организатор, роден администратор, ако му липсва колектив, организира собствения си живот. Най-еволюиралите ни учат как да работим с материята така, че човекът във физическо тяло да се издигне и достигне висините на духа. Показва на всички останали знаци „пътя към върха”, кулминацията на тяхното развитие във физическа форма. От противоположния знак на Рака може да се научи на по-дълбоки и спонтанни чувства, повече мекота и по-грижливо отношение към околните.

Водолей

Водолеят е третата най-висша степен от стихията на Въздуха (Близнаци, Везни и Водолей). Изобразява се като човек с кана или делва, от която тече вода. Това е жива вода, която съживява Земята, изсъхнала от липсата на духа на истината, на мъдростта и на любовта. Тази вода на живота подмладява и човечеството изсушено от липсата на любов. Водолеят символизира обичта към човешките същества, изразявана на висше ниво, чувството на космическо родство с тях. Това е знакът на приятелството и братството, на съвършенството, ангелският човек. Новата епоха – Ерата на Водолей, е започнала около 1879 г. и ще се прояви ясно след 300–400 години. За изминалите 120 години човечеството е направило голяма крачка в своето развитие. Водолеят управлява етерния  невидимия свят. Зрението на човека все повече ще се отваря за невидимите светове. Ангелите живеят в етерния свят, както ние във физическия.
     За Водолея никой не е чужд или чужденец. Той знае, че всички човешки същества са свързани, въпреки подчертаните различия в еволюционната им степен. Всякакви неравенства заради раса, цвят, националност, вяра или каста изчезват. Водолеите  са толерантни към различията на хората и ги приемат безрезервно. Думата, която характеризира душите Водолеи, е приятелство. Те са радетели за мир, миротворци. 
     Водолеите са изтънчени, артистични, интелигентни, верни и човечни. Вътрешно спокойни, те са много силни, енергични, нажежени души, свръхчувствителни и действащи с голяма бързина, когато се борят за общочовешка кауза. Имат силно развито чувство за гражданско съзнание. Притежават гения и изкуството да обединяват хората. Новатори и реформатори. Водолеите имат бърза интуиция и способност за разчитане на човешките характери. Разбират човешката природа и са в състояние да помагат на хората с психични проблеми.
    Водолеят управлява звездната мъдрост, езотеричното знание и особено езика на Космоса – астрологията. Дори само факта, че разглеждате тези страници, ви прави съпричастни към новото време – Ерата на Водолея!

Риби

 Рибите са принцовете и принцесите на безмълвието. Те са подвластни на водната стихия, на необятната шир на моретата и океаните. Символът на този последен знак на Зодиака представлява две риби, плуващи в противоположни посоки, свързани с нишка помежду си. Това подсказва двойствената природа на Риби. Едната риба плува нагоре към духовно развитие, а другата – надолу към бездната на материалното. 
     Рибите са много интуитивни. Те дълбоко и подсъзнателно знаят, че всички сме свързани и потопени в един океан. Отделността е илюзия и всеобщото благо е добро за всеки, а нещастието на един е нещастие за всички. Безсловесният контакт е нещо, което Рибите владеят, като долавят и най-слабите сигнали от околните.  Те са може би най-меките по душа хора. В тази светлина родителите на децата Риби трябва да бъдат много внимателни и деликатни. Атмосферата у дома трябва да е изпълнена с взаимна любов и отдаденост. Конфликтите между родителите, колкото и да са прикрити, биват усещани от децата Риби интуитивно. Това им причинява болка, чувство за вина и ги прави нещастни. Рибите са най-финият от зодиакалните знаци.  Те се стремят към хармония и тишина, имат нужда от усамотение сред природата, намиране на отдушник в света на изкуството – поезията, музиката, театъра, киното, виртуалната реалност. Ако се чувстват нещастни, имат склонност към пристрастяване, психози и фобии.
     Състраданието и милосърдието са друга отличителна черта на Риби. Родените под този знак са винаги готови да се пожертват за близките си, роднините и приятелите. Те са до такава степен жертвоготовни, че често забравят себе си.
      Рибите са мистични. Когато тръгнат нагоре към духовното, те нямат просто равни на себе си. Интересуват се от религия, окултизъм, магия, телепатия, често са добри медиуми. Любовта при Риби достига висшата си форма – всемирната любов – да обичаш всички и всичко, въпреки недостатъците им. Това е и урокът, на който Рибите учат останалите.