Вече от десетилетия гинеколозите в Индия алармират за все по-разрастващата се тенденция майките на момичета, очакващи второ дете, да прекъсват бременността си, щом видозонът покаже, че бебето отново е момиче. Статистиката за столицата Делхи например показва очевидната диспропорция в половото съотношение на новородените – на 1000 момчета се раждат 800 момичета. Според проучване на УНИЦЕФ само за една година в Индия ежедневно са извършвани около 7000 аборта на бебета от женски пол.


За да предотвратят разпространението на тази масова практика сред бременните индийки, властите са въвели официална забрана на лекарите предварително да разкриват пола на бебето пред бъдещите родители. Обмисляна е и идеята да се забранят прегледите с видозон на бременни под 35-годишна възраст, което лекарите определят като недопустимо.

Подобни мерки според специалистите не премахват дълбоките причини, а само симптомите на проблема. Според анализатори заради нелеката си съдба много от индийките решават да „спестят” на бъдещото си дете чувството, че е третирано като човек „второ качество”.