В някои краища на България според стара българска традиция свекървата посреща булката с два хляба, мед и масло. После й подава малко момченце, за да роди мъжка рожба.


Десетки и най-разнообразни са сватбените ритуали у нас. Все по-често обаче младите семейства живеят без брак и никой не се интересува от традициите. Въпреки това човешките отношения се запазват през годините и “войната” свекърва–снаха съществува, дори младите да не са подписали официално брачно свидетелство.

“С приятеля ми сме заедно от 4 години. След като се роди синът ми, забелязах, че майка му има коренно различно отношение към децата на сестра му и към моето бебе. За тях дава мило и драго, а почти не идва да види моя Калоян. Това ме наранява и обижда”, казва 29-годишната Вероника Яръкова от Плевен. Дори майката на приятеля й да не одобрява факта, че двамата живеят без брак, не това е причината за лошото отношение към бебето. Всяка жена, поставена в ситуацията на Вероника, не бива да приема чувствата на “свекърва” си прекалено лично. Възрастната жена не се интересува повече от децата на дъщеря си, отколкото от малкия Калоян. Тя просто предпочита да посещава момичето си по-често, отколкото да се вижда със сина си. В момента, в който дъщеря им се омъжи, майката изпитва необясним страх за нея. Тя не се притеснява толкова много за сина си, защото смята, че като мъж той ще се справя с всяка ситуация. Дори ако в миналото “свекървата” на Вероника много е обичала сина си, сега нещата коренно са се променили.
Разбира се, право на всяка жена е да иска децата й да получават достатъчно внимание и обич и от двете баби.

Вероника трябва да създаде повече предпоставки, за да може “свекърва” й да я посещава по-често – да я кани на кафе в събота, да я помоли да разхожда детето в парка, да изберат заедно пердета за кухнята (стига, разбира се, вкусовете им да съвпадат). Важното е да се старае да й показва, че оценява вниманието й, да споделя с нея новите номера, които синът й е научил... Така постепенно двете ще се сближат и ревността между тях ще изчезне.