Разводът е стрес както за родителите, така и за детето. Раздялата на мама и татко се усеща особено по Коледа. Важно е разправиите между родителите да не стигат до малчугана, който с нетърпение очаква подаръците и празненството.

На Рождество всички заедно
На Бъдни вечер Ясен Пеев ще отиде в дома на бившата си съпруга, след като двете му деца вече са заспали. Заедно с нея ще подредят подаръците под дървото и после ще остане да спи на канапето в хола. „За мен е изключително важно да събудя близнаците сутринта на Коледа. Това е традиция още откакто са се родили”, казва той.


Някои разведени родители предпочитат да прекарват празниците заедно, за да може на този ден детето им да почувства, че се случва нещо наистина магично. Когато в тези моменти родителите са заедно, малчуганът получава важни житейски уроци. Мама и татко доказват, че могат да преодолеят различията си в името на детето. Едно от най-големите притеснения на малчугана по време на развода е, че някой от родителите не го обича или че се разделят заради него. Събирайки се да празнуват заедно, бившите партньори доказват на мъничето, че са готови да направят всичко за него. Дори и да не ви се вярва, детето ще оцени подобно поведение повече, отколкото подарената му скъпа играчка. 

Търпение и примирение
Дори и досега да не сте опитвали да прекарате Коледа заедно, може би е време да отгърнете нова страница в отношенията с бившия си партньор. Възможно е първоначално идеята да ви се стори абсурдна. Често бившите съпрузи не желаят да се виждат дори и за няколко минути.


Първата крачка към примирието са телефонните разговори. Поддържайте връзка с бившия си партньор, обсъждайки проблемите си с детето. Така много по-лесно можете да го попитате – без да го увещавате – дали иска да дойде у вас на Коледа. Обяснете му, че това просто е идея и му дайте време да я обмисли. Някои родители се съгласяват да прекарат Коледа с бившето си семейство, защото по празниците детето им липсва най-много.
„С бившата ми съпруга решихме, че трябва да направим нещо специално за сина ни на Рождество и сутринта на празника излязохме тримата заедно. Заведохме малкия в нов център за деца, където да играе и да се забавлява.”, споделя опита си Ангел Йорданов.

Старите традиции
Някои разведени родители създават нови традиции във вече разпадналото се семейство. Други продължават тези, с които са свикнали през годините преди развода. Добре е да знаете, че колкото и малко да е детето ви, на Коледа то ще очаква да се случи точно това, което е било и миналата година, независимо че сте се развели.
Ако решите да се видите с бившия си партньор по празниците, определете колко точно време може да прекарате заедно. За някои родители дори и 15 минути са прекалено много, други без проблем могат да прекарат два часа. Планирайте какво точно ще правите, така че детето да не усети напрежение и негативни емоции.
Важно обаче е родителите да обяснят на малкото, че няма отново да се съберат. За много малчугани да видят мама и татко заедно означава, че семейството им пак е цяло. Важно обаче е детето да не си изгради нереални представи. Обяснете му, че правите това, защото го обичате, а не защото татко отново ще се пренесе у дома.
В случай че не искате срещата да е у дома, изберете неутрална територия – заведете мъничето да види Дядо Коледа или пък само да си избере подаръци в някой магазин.

Истинска раздяла
Ако родителите по никакъв начин не желаят да се срещнат, компромисното решение е да „разделят” детето за празниците. С мама може да е на Коледа, с татко – на Нова година или на Великден. Детето ще се радва на получените подаръци и от двете страни.

Вера Антонова
психолог