Юли е от знаменателните месеци, чието наименование се свързва с много лични имена, подсказващи времето на раждане на детето. Такива са Юли(я)(н)(к)(а), Юл(к)а, Юлита, Юлин(к)(а), Юлен(а), Юлан(к)(а). Всъщност от латински Юлиус означава “къдрав” с пожелание новороденото да има гъста къдрава коса.


В православния празничен календар изборът на “горещи” имена е твърде богат. На 1 юли се честват Св. Безсребреници или както още ги наричат Светите врачове Козма (от гръцки “украсен”, “подреден”) и Дамян (от еврейски “победител”). Вмчца Неделя се отбелязва на 7 юли. Тя е покровителка на носещите имената Недабиш, Неделуш, Недельо, Недко, Недялко, Неда, Недина, Недяла, Недея, които съответстват на имената от гръцки произход Кириак, Киряк (седмия почивен ден от седмицата). На следващия ден – 8 юли, имен ден празнува Теофил (от гръцки “от Бога обичан”). На 11 юли се почита Св. Княгиня Олга, а в български превод нейното име е пожелателно със значение “да има много потомци”.

За най-горещи дни в годината се приемат 15 юли (Мчци Кирик и Юлита), 16 юли (Мчца Юлия – от латински “блестяща”) и 17 юли (Вмчца Марина – от латински “морска”). На 18 юли празнуват Емилия, Емил, Емилиян (от латински “който съперничи”).
Кулминация в празниците, посветени на небесните и огнените стихии, е 20 юли – Илинден, а името Илия и неговите производни са със значение от еврейски "Бог е моята крепост” или “сила Божия". Илиас, Илияс са аналози на името на “огнения светец” и са разпространени сред българските мюсюлмани. Друг библейски пророк, получил “ислямски” превод, е Авраам (от еврейски “баща на много потомци”). Името Ибрахим в превод от арабски е едно от най-разпространените мюсюлмански имена. Огнени са имената Илмез (“искра”) и Емин (“светъл”).

Пророците имат за цел да осветят пътя на общностите. В библейски план много от еврейските имена са свързани с тях. Такива са Езра, Жоел, Елиан, Самуел, Натан.