Според народната астрономия слънчевите лъчи са най-силни и полезни през юни. Този култ към най-яркото небесно светило, приемано като дар от Бога, е отразен и в празниците, и в личните имена, свързани с тях. Ако някой е пропуснал да отпразнува Тодоровден, може да го направи на 8 юни – Вмчк. Теодор Стратилат или Летен Тодоровден. Многобройни са старинните производни на това име със значение от гръцки език “Божи дар”, като Дар(к)а, Дарин(к)а, Тодин(а), Тодор(к)а, Тодорин(к)а, Тодорица и др. Ако искате да почетете някой български светец като патрон на своето име, но не знаете кой точно, можете да отпразнувате имен ден на 13 юни – Неделя на всички български светци. Един от тях е Наум, чийто ден се отбелязва на 20 юни, а неговото име от еврейски означава “утеха”. Православният календар отбелязва 24 юни като Деня на рождението на Йоан Кръстител или Еньовден. На този ден именяци са Яне, Янко, Янич, Янкул(а), Януш, Яница, Янислава, Янита, Янева, Яник(а), Янил(а), Янул(а), Янушица, Янован(а) и др. В тези имена е закодирано пожелание за дълголетие и здраве, защото в превод от еврейски означава “река”. Свързани с водата са и двамата Св. апостоли Петър (от гръцки “камък”) и Павел (от латински “малък”), чийто празник е Петровден на 29 юни. С имена като техните на новороденото се пожелават упорит характер и късмет.


Да бъде бляскав и светъл животът на новороденото, пожелават мюсюлманите с лични имена като Бахри(е) със значение “блестя, сияя”, Енвер, произлизащо от турската дума “нур” (“светлина”), и съответно Нури, Нурие, Зухир, Зухра, Зухрие със значение “блестя”, Лями, Лямие – “сияе”, Мюневер – “светя, осветявам” и др.

За старозаветните и най-вече за еврейските лични имена светлината идва от Бога, затова са популярни имена като Арон (със значение “висока планина”), Абнер (“баща на светлината”) Амос (“роден от Бога”), Даниел (“Бог е моят съдия”) и др.