20 ноември е рождената ми дата, казва Весела Нейнски, а на въпроса “Коя година?” отговаря – “Скорпион”. Зодията й е носител на младостта. Весела разбира от астрология почти професионално, но не може да си направи достатъчно задълбочена звездна прогноза, понеже не знае точно часа на своето раждане. Преди да отговори на въпросите на “9 месеца”, бърза да даде съвет на бъдещите майки – внимателно да записват и да запомнят часа на раждане на своята рожба, за да бъде верен хороскопът й.

Весела е дете на разведени родители и казва, че това не й тежи, понеже достатъчно рано се е научила да е самостоятелна и смела. От следващия брак на баща си има сестра – Лилия, с 10 години по-малка от нея, която се занимава с музика и мода.

Нашите са се развели, когато съм била на 1 годинка, но винаги сме били в добри отношения със семейството на баща ми – Георги Костов. Роднините му много ме обичат, като една от причините е, че съм кръстена на майка му – Василка. Любопитна подробност е, че Георги Костов е кърмен до четвъртата си година! До този момент, на 63 години, няма нито една пломба. Само един зъб му е счупен при игра на футбол. Самата аз почти не съм сукала – майка ми не е могла да ме кърми поради заболяване.

Отраснала е на три места: във фамилния дом в кв. “Иван Вазов” в София (малко), в Съюза на композиторите, където работи баща й (много), и в Студио 1 на БНР, където майка й свирела на виола в радиооркестъра (най-много). Почти всеки ден от 15 до 18 ч. ходех на репетиции с майка ми. Често ме водеха и на опера. Детството ми бе богато на музикални събития. Бях кротко дете, за разлика от сега. (Смее се – бел. авт.)

Бях на три години и половина, когато ме дадоха на детска градина. Вместо да се разплача и притесня, веднага започнах да споря с другите деца по разни въпроси и бях много доволна, че успях да наложа мнението си. Така продължавам и до днес...

Много преди да стане първокласничка в 22-ро училище – още на четиригодишна възраст, малката Весела започва да тренира спортна и художествена гимнастика в отбора на “Левски-Спартак”. Водели я на тренировки на стадион “Раковски”, който се намира недалеч от мястото, където живеели. Весела свири на пиано от шестгодишна и почти по същото време, за радост на всички роднини, нейно стихотворение излиза във вестник “Септемврийче”. Малкото момиченце обаче упорито мечтаело да стане циркова артистка. Това все още не се е осъществило, но Весела намира други начини да задоволява страстта си към силните усещания и адреналина – кара водни ски и тренира карате.

Жената по нищо не отстъпва на мъжа и наравно с него може да бъде воин. Това е идеята в най-новия ми видеоклип “Не ме преследвай”. Героинята в него не е беззащитна хленчеща порцеланова кукла, а уверена в себе си жена като Лара Крофт, която трудно допуска до себе си – и в прекия, и в преносния смисъл. Мисля, че в повечето случаи мъжете са бебетата на съдбата и трябва да сме снизходителни към тях...

Майката Мара Нейнски прилежно водела дневник на бременността си и на най-ранното детство на дъщеря си. Освен първите думи, крачки и зъбче на пожълтелите страници могат да се открият някои любопитни подробности... Например, че Весела обичала да се застоява на гърнето с лист и молив в ръка и гордо заявявала на майка си, че пише... криминални романи. Другото й любимо четиво бил вестник “Юманите”, който бил донасян в дома им от един вуйчо франкофон. На границата между бебешката и детската възраст Весела бръкнала в аптечката в банята и се нагълтала със съдържанието на цяло шишенце с белергамин. Майка й я намерила в леглото в почти безпомощно състояние и притеснено казала: “Сега ще ти дам лекарство!” Весела отговорила: “Мамо, аз вече пих лекарство!” За щастие навременната промивка на стомаха в “Пирогов” била достатъчна да няма тежки последици при момичето.

Сигурно тогава се е зародила любовта ми към алтернативната медицина, която не признава химическите хапчета. Няма лекари в рода ни, но имам силен интерес към нетрадиционните начини на лечение. Миналата година даже станах първата българка, приета за член на Британската асоциация по фитобиофизика. Имах шанса да се обучавам при проф. Мосъп, който е личен лекар на английското кралско семейство. И при най-малкото неразположение се старая да се лекувам с хомеопатия.

Весела Нейнски говори английски, италиански и руски, а когато пее, не й се опират нито немският, нито френският език. Успехите й в музиката, а преди това и в журналистиката се дължат на подчертана наследственост.

Весела е дъщеря на известния композитор професор Георги Костов. А дядо й по бащина линия – Коста Георгиев, с литературен псевдоним Динчо Дойрански – Динката, е един от първите български журналисти и културтрегери. Бил е в литературния кръг на Радой Ралин. Все още се помнят знаменитите му интервюта от 30-те години в “Литературен глас” с личности от ранга на Шаляпин и Нушич. И когато години по-късно изнася рецитали в Москва пред Сергей Михалков, авиоконструктора Туполев и наследника на руската корона, Весела се сеща именно за своя дядо. Той е и един от първите стенографи в България. Весела пък е първият “чешит” в своя род, който пише с лявата ръка.

В рода ми по майчина линия има и военен. Това е дядо ми полковник Иван Нейнски – кротък и благороден човек, който беше за мен истински пример за подражание. Когато бях малка, на него беше поверено да ме води на тренировки, уроци и разходки. Останалите роднини на майка ми са музиканти – чичо ми, професор Александър Нейнски, е бил виолист и шеф на Съюза на музикалните дейци. Мама също е вилолистка и много пътуваше за участия в концерти. При всяко завръщане ми носеше прекрасни играчки от чужбина, някои от които пазя и днес. Тя е кръстена на Дева Мария – за здраве и живот, защото е била дълго чакано дете.

Весела си представя майчинството като добре осъзнат акт, като повратна точка в живота на една жена, която – преди да се сдобие с рожба – трябва да е стъпила на краката си. Има модерни възгледи по отношение на брака и се отнася с усмивка към онези момичета, които едва-що навършили 20, бързат и се паникьосват на тема съпруг и дете. Музикалната й кариера я е отвела в над 20 страни по света, където се е убедила, че бързането не е най-сполучливата рецепта за щастлив и пълноценен брачен живот.

  • Възпитаничка на Музикалното училище (завършва го със златен медал) и Музикалната академия (хорово дирижиране и оперно пеене).
  • Преди да се утвърди на музикалната сцена работи като радио- и телевизионен журналист (1991–1994).
  • Блестящо пресъздава Дорабелла (1996), Хубавата Елена и
  • Принц Орловски (1997), Фенена и Магдаленна (1996–1997).
  • Специализира в Рим.
  • Запява джаз с Биг-бенда на БНР (2002).
  • Играе в театъра и се снима в киното.

    До момента Весела Нейнски има записани три поп-парчета: “Спомен за бъдещето” (по неин текст), “Ела с мен в рая” и “Не ме преследвай”. Последното парче вече е заснето и като видеоклип, чийто режисьор е Тодор Чапкънов. Музиката е на Дънди от група “Сленг”. В екшън-сцените, заснети от италианския оператор Лоренцо Сенаторе, участва каскадьорски екип, а хореографията е дело на майстора по кунг-фу Мирослав Петров.