Списание “9 месеца” направи проучване сред 221 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

73% от бъдещите майки вече са избрали болницата, в която ще родят. Те са взели решението след предварително проучване или са се посъветвали с приятели и познати. Друга причина за техния избор е, че акушер-гинекологът, който ги наблюдава, работи в предпочетеното лечебно заведение. 27% от запитаните все още не са се спрели на конкретна болница, защото бременността им не е толкова напреднала. Те не могат да се ориентират къде ще се чувстват най-комфортно.

55% от бременните предпочитат да родят в държавна клиника. Те смятат, че там са се запазили традициите в здравеопазването и работят най-добрите специалисти. Според някои от анкетираните в държавните лечебни заведения не трябва да се плаща, докато в частните АГ клиники цените не са по джоба на всеки. Друг мотив е, че специалистите в държавните клиники са с дългогодишен стаж и могат да реагират при всякаква ситуация. Има и майки, които смятат, че в държавната болница ще им обърнат повече внимание, защото персоналът ще е по-любезен. 18% от запитаните искат да родят детето си в частна клиника. Според тях там апаратурата е много по-модерна, лекарите и акушерките са мотивирани да дават всичко от себе си, а и условията са далеч по-комфортни. 27% от бременните все още не знаят къде ще родят. Според тях не е важно дали бебето им ще се появи на бял свят в частна или в държавна болница. Само екипът е от значение. Те ще търсят предварителна уговорка със специалист и в зависимост от неговата препоръка ще изберат и болницата, в която ще родят.

72% от анкетираните са направили проучване за цените на раждането в частните родилни клиники. Въпреки че малко от бъдещите майки искат да родят там, където се заплаща, те все пак са се информирали колко струва раждането. Според повечето от тях цените са прекалено високи и те не могат да си позволят да отделят подобни суми само за няколко дни. 28% от бъдещите майки обаче не са проявили любопитство и не са проверили ценоразписа в частните клиники. Те твърдо са решили, че ще дадат живот на своето дете в държавна болница и няма да плащат, затова не смятат за необходимо да правят такова проучване и да губят излишно време.

53% от бременните твърдят, че луксозната обстановка, чистотата, телевизорите във всяка стая и много добрата хигиена са предимствата на частните клиники. Има и такива (18%), които отчитат като преимущество много доброто отношение на персонала към пациентите. Според тях за разлика от колегите си в държавните клиники акушер-гинеколозите и акушерките в частните болници се държат мило и любезно, отговарят на всички въпроси и са готови във всеки момент да помогнат. Някои (9%) са на мнение, че платените АГ болници нямат никакви предимства пред държавните.

45% от бъдещите майки не са наясно каква сума са склонни да отделят за раждането. Според тях не бива да се дават пари на ръка. Други 27% пък са готови да отделят 1000 лв. за раждането. Те са на мнение, че парите на са от значение, важно е бебето им да се роди живо и здраво. 18% са приготвили 500 лв. за момента, в който детето им ще дойде на бял свят.

91% от запитаните споделят, че пациентът не трябва да доплаща, ако е здравноосигурен. Според тях здравната вноска покрива всички разходи на болницата за лечението им и не бива да се дават пари на ръка на лекарите. Има и такива (9%), които смятат, че парите за АГ клиниките не достигат и трябва да се доплаща.

73% от бъдещите майки са на мнение, че в частните болници персоналът е по-добре платен. Парите са основният стимул лекарите и акушерките да се отнасят добре към пациентките. Останалите 27% обаче смятат, че не всички специалисти в частните клиники са любезни. Според тях лекарите в тези клиники не са свикнали да работят в екстремни ситуации.

18% от анкетираните са на мнение, че един от основните недостатъци на частните АГ болници са прекалено високите цени за пациентите. Те споделят, че все още малко бъдещи майки могат да си позволят да раждат в тях. Има и такива (9%), според които основен недостатък на частните болници е, че имат малък капацитет за прием на пациенти.