Представете си дворец с островърхи кули, целия в златно и червено, чийто покрив е покрит с малки керемидени плочки. И тук-там надничат странни, понякога дори страшни лица на различни може би божества, може би демони... И малко по-надолу се издигат огромните небостъргачите. Забързан, шумен, много зелен и безкрайно приветлив – сигурно това ще кажат повечето туристи, ако ги попитате какво представлява Банкок, столицата на Тайланд. Полина Стайкова, ученичка от С “9 месеца” на училище, и съпругът й Антон смятат, че този град е великолепен. Двамата прекарали медения си месец в екзотичната страна, докато Полина била бременна в 4-ия месец. За някои – странно, за други – не толкова, но със сигурност екзотично. “Оженихме се, бебето вече беше на път и искахме, преди то да се роди, да направим запомнящо се пътешествие до някое отдалечено кътче на планетата. Знаехме, че след това ще ни е трудно да пътуваме. Първият ни избор беше Бора Бора (малък остров близо до Таити – бел. а.), но за да стигнем дотам, трябваше да минем през САЩ и да имаме американски визи, затова се отказахме. Ето защо решихме да заминем за 9 дни в Тайланд – 2 дни в Банкок и 7 дни на остров Самуи”, разказва бъдещата майка. Разбира се, в началото всички около младото семейство били против. Роднините и приятелите им смятали, че подобно екзотично пътешествие не е подходящо за бременна дама. Решителната дума имала акушер-гинеколожката. Отначало и тя се стъписала, но след това позволила. Бременността на Полина протичала нормално и нямало никаква причина да не заминат. Бъдещата майка старателно се подготвила за пътуването. С Антон стегнали куфарите и след два полета – от София до Истанбул и след това от Истанбул до Банкок – се озовали сред екзотиката на Тайланд. “Първия ден в продължение на няколко часа се разхождахме с корабче по реката, която минава през града – Чаупрай. Наслаждавахме се на песни, тайландски танци. Храната беше невероятна. Много бързо успяхме да се потопим в духа на града. Беше фантастично”, спомня си с усмивка Полина. На другия ден бъдещата майка се почувствала почти като кралица Със съпруга й отишли да разгледат дворците на града. “Неописуемо е. Човек трябва да го види, защото гледката е уникална. Всичко е изработено с ръце. Кралският дворец е забележителен.”
Пътешествието на бъдещите родители продължило с полет до остров Самуи – толкова малък, че можеш да го обиколиш с кола за няколко часа. Напълно откъснати от цивилизацията и същевременно наслаждаващи се на всички удобства, двамата се настанили в едноетажна вила. “На острова човек не може да види огромни хотели. Навсякъде тече вода – бяхме обградени от много чешмички и зеленина, и само малки пътечки се виеха през буйната растителност”, разказва бъдещата майка. Въпреки прекрасните плажове тя избягвала да се пече заради бебето. Затова пък компенсирала слънчевите бани с какви ли не други изживявания. Един ден обиколили целия остров с корабче, на другия ден се гмуркали с плавници и шнорхели над кораловия риф около брега. Малко преди да замине, Полина прочела, че подобен вид гмуркане не е опасно за бебето, стига да не слиза надълбоко, и сега изобщо не съжалява, че го е направила, защото на морското дъно видяла невероятни красоти. Единственото преживяване, което уплашило бременната, било гребането с каяк. Антон, разбира се, не позволил на младата си съпруга да се натоварва, но въпреки това морето било много бурно и малката лодка стреснала Полина. “Едва ли мога да забравя сафарито със слон” усмихва се бъдещата майка и продължава разказа си. “Първоначално не исках да се кача, защото реших, че за мен подобно преживяване ще е прекалено, но екскурзоводката ме увери, че всичко ще е наред. Така и беше. Слонът се движеше бавно и нямаше опасност.” Полина останала учудена и приятно изненадана от прекрасното отношение на тайландците към бременните. “Хората са невероятно мили, а бъдещата майка е издигната в култ Към нея се отнасят с огромен респект и уважение. Много ми се радваха, когато разбираха, че чакам бебе. Непрекъснато идваха да ме галят по корема. Когато купувах нещо от пазара, жените правеха всичко възможно да ми го продадат, защото така щяло да им върви. Екскурзоводката ме помоли да й избера лотариен билет, защото ще й донеса късмет, а когато хората на улицата ме видеха да купувам билет от лотарията, се скупчваха около мен и ме молеха да изтегля билет и за тях”, споделя бременната.


Всеки ден тя лягала по гръб и затаявала дъх, за да усети ритничетата на бебето. Така била сигурна, че всичко с него е наред и то, също като родителите си, се наслаждава на екзотичната екскурзия. За щастие нито веднъж не се наложил преглед при лекар. След 7 дни на екзотичния остров се прибрали в София щастливи и заредени с емоции.
“С Антон обичаме да пътешестваме и се надяваме, когато детенцето ни порасне, да имаме възможност да отидем до Перу, Мексико и Латинска Америка. Двамата с него се шегуваме, че след екскурзията до Тайланд нашето малко момченце най-вероятно ще стане летец изпитател или звероукротител, след като го подложихме на толкова екстремни преживявания. Нищо не се знае – само бъдещето ще покаже”, усмихва се Полина.