Списание “9 месеца” направи проучване сред 231 бременни от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново и Благоевград, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

45% от бъдещите майки мечтаят за здраво и усмихнато бебе като подарък за Коледа. Те смятат, че само това ще ги направи истински щастливи в празничната нощ. 20% от бременните са на мнение, че екскурзия в чужбина би била страхотна изненада за Коледа и се надяват половинката им да се сети и да им осигури подобна почивка, пък дори и само за няколко дни, след като бебето се появи. Други 15% искат да получат нещо много нестандартно и неочаквано от своите близки. Те си го представят увито в голяма кутия с много панделки и лъскава хартия и още отсега обещават да не търсят подаръците си предварително. Има и такива (15%), които мечтаят за нова придобивка за дома (миксер, прахосмукачка или пасатор), която ще им е от полза, когато бебето се появи.

55% от бременните споделят, че най-големият подарък, който някога са правили, е бил свързан със семейството и най-вече с детето. Има такива, които смятат, че бъдещият татко е бил най-щастлив, когато е научил новината за бебето. 15% от запитаните са подарили екскурзия на своя любим или на близък човек. Според тях това е най-големият жест, който някога са правили. Други пък са избрали кола като достоен подарък. Има и такива (17%), които смятат, че половинката им ще се зарадва повече на мобилен телефон, камера или компютър.

40% от запитаните смятат, че мъжът до тях е направил най-големия подарък, като им е поръчал бебе от Дядо Коледа. Те са на мнение, че любовта и нежността в семейството са най-важният и голям подарък, който са получавали за празниците. 30% от бременните са се насладили на екскурзия в чужбина, подарена им от любимия, преди да забременеят.

15% от анкетираните мислят, че парти изненада или маскарад би бил прекрасен и нестандартен подарък за Коледа. Според тях това ще зарадва всеки – и любим, и приятел. Те обаче пазят в тайна как биха се маскирали в празничната нощ. Пътуване също би било чудесно, нетипично и изненадващо, смятат 15% от бъдещите майки. Те искат да подарят на съпрузите или на приятелите си екзотична екскурзия в Европа или в Азия. 5% са на мнение, че празна опаковка или попълнен фиш за тото е достатъчно щур и нестандартен подарък, за да предизвика усмивките на околните.

55% от бъдещите майки започват да обикалят магазините, за да купят подаръци месец преди Коледа. Те се наслаждават на празничното настроение и с удоволствие избират подаръците. Други 20% обаче предпочитат да направят това седмица преди големия християнски празник. Според тях тогава имат повече свободно време, а и магазините са най-заредени. Има и такива (20%), които са на мнение, че най-подходящи са последните 2–3 дни преди Коледа, защото така няма да им се налага да крият подаръците.

75% от бременните предпочитат да са Снежанка, ако имат възможност. Те смятат, че красивата помощничка на Дядо Коледа винаги е обект на внимание – тя трябва да раздава подаръците, носи приказна бяла рокля и винаги е много мила и любезна. Други 20% обаче са на мнение, че по-добре е да играят ролята на малко джудже, защото помощниците на беловласия старец са по-интересни и забавни и също правят подаръците. Има и такива (15%) от бъдещите майки, които предпочитат да са самият Дядо Коледа.