Бременна с голям корем и... на пътешествие?! Къде дават така?! Повечето бъдещи майки усмихнато поглаждат коремчетата си и лениво се отпускат на канапето в хола с леко повдигнати крака – поведение достойно за всяка жена, доверяваща се на традициите и на съветите на “9 месеца”.


Някои бъдещи майки обаче предпочитат по-силните усещания и динамичния начин на живот и се впускат в щури, понякога дори опасни и неразумни приключения – с корем на европейско пътешествие

Безумие би било, ако в 8-ия месец хукнете да обикаляте света, да се качите на камила в Египет или да пробвате да стигнете пеша до втория етаж на Айфеловата кула.
Елена Мицева и съпругът й обаче предприели европейско пътешествие съвсем навреме – в началото на бременността й. Като истински футболни запалянковци те планували с кола да заминат за европейското първенство в Португалия. Съдбата обаче решила друго и съпругът на Елена получил тежък кръвоизлив от язва. Пътуването било отложено. “Решението ни да обиколим Европа беше твърдо и малко след като мъжът ми се възстанови, заедно с един приятел се качихме на колата и се отправихме на екскурзия. Все още не знаех, че съм бременна и дори не подозирах каква изненада ще ми поднесе това приключение”, разказва пътешественичката.

Първоначалната идея била да стигнат до Португалия. Ентусиастите минали по средиземноморското крайбрежие. Прекосили Словения, Италия, Франция, Испания и Португалия. “Решихме, че след като сме стигнали толкова далеч и сме изминали хиляди километри, може да отидем и до Мароко”, продължава да разказва Елена. Със съпруга си се редували да шофират. В Испания обаче ги очаквала изненада. Мензесът на авантюристката закъснявал с 5–6 дни – нещо необичайно за нея. Елена направила тест за бременност и той се оказал положителен.
“Бях бременна! В Испания! Далеч от дома. Най-вероятно бяхме направили бебето точно преди да тръгнем.” Бъдещата майка решила да изчака да се прибере в родината, за да отиде на лекар. Не била сигурна в каква испанска болница да отиде и на какъв лекар може да попадне. Елена познавала добър гинеколог в София и предпочела той да потвърди бременността й. Дори не искала да отпразнуват успешната “поръчка” за бебето. “Съпругът ми беше убеден, че съм бременна. Аз обаче бях чела какви ли не страшни неща и предпочитах да прекарам остатъка от пътуването в сладко неведение”, обяснява Елена. Въпреки че не била напълно сигурна, тя започнала да променя начина си на живот. Престанала да пие кафе и газирани напитки. Хапвала повече плодове и зеленчуци. Бременността не й попречила да обиколи забележителните места в Испания.
“Невероятна страна – с изключителна архитектура и смайващо чиста. Никога не съм предполагала, че мога да видя толкова красиви места. Представях си Испания като занемарена страна. Уморявах се много бързо, но не знам дали беше от състоянието ми, или просто от дългото пътуване”, разказва Елена. Връщането било по-бързо, а и нетърпението най-накрая бременността да се потвърди нараствало с всеки изминал ден.
За 24 дни бъдещата майка изминала 11 000 км. За “по-пряко” пътешествениците прекосили през Андора и след това през Алпите. Първата работа на Елена, след като се прибрала в България, била да отиде на лекар. Вече било сигурно – бебето като истински Марко Поло било обиколило цяла Европа в корема на мама.
Сега 28-годишната Елена всяка седмица посещава курса за бъдещи родители С “9 месеца” на училище в София. Решила е, че една обиколка из Европа й стига за 9-те месеца, но не престава да прави планове за нови пътешествия – този път с бебето, което ще се роди съвсем скоро. “Със съпруга ми сме заедно 9 години и непрекъснато пътуваме. Били сме на 4 континента, като и всяка година посещаваме някоя нова държава”, казва тя. Те планират догодина с бебето да отидат в Германия, а защо не и в някоя скандинавска страна. “Ще вземем всичко необходимо, ще спираме по-често, мисля, че няма да има проблем”, допълва Елена. Плановете на младото семейство дори са по-авантюристични. То обмисля възможността няколко месеца след като детето се роди, да замине за Дубай или Тайланд…